Lakiklinikka: Miten pientaloasuja tekee lumityöt sääntöjä noudattaen?
Kuva: Kari Långsjö
Vaikka kevät jo nurkan takaa kurkistaakin, on kulunut talvi ollut jälleen koko valtakunnassa lumirikasta aikaa. Moni pientaloasuja onkin joutunut pähkäilemään kasvavien kinosten keskellä, että minne ylenpalttisen lumimäärän saisi varastoitua sulamaan. Tällöin on saattanut yhdelle jos toiselle helppona ratkaisuna tulla mieleen kolata lumet ulos omalta tontilta kunnan taikka naapurin päänvaivaksi. Tämä ei kuitenkaan ole sallittua.
On siis syytä kerrata perusperiaate, kipupisteitä ja säännöt.
* * *
Jokaisen tontin omistajan tai haltijan velvollisuus on vastata piha-alueensa sekä tontille johtavan kulkutien eli tonttiliittymän lumitöistä. Harmitusta niitä tehdessä varmasti aiheuttavat kunnan aura-auton tekemät raskaat vallit tonttiliittymien eteen ja naapurit, jotka katsovat parhaaksi siirtää omat vallinsa tien yli vastapäisen naapurin tonttia vasten olevalle vapaalle alueelle. Toki saattaa olla, että naapuri kolaa lumensa suoraankin vierustoverinsa tontille, mutta tällaiset tapaukset lienevät hävyttömyydessään kuitenkin hyvin harvinaisia.
Lumivallin kohdalla ei auta kuin hammasta purren siirtää se turvalliseen ja sallittuun paikkaan, sillä tieliittymän puhtaanapito kuuluu tontin omistajalle tai haltijalle. Säännöt ovat selvät. Lunta ei saa työntää takaisin ajoväylälle. Lunta ei toisaalta saa myöskään kolata tien yli toiselle puolelle, sillä kunnan aura-auto siirtää sen siitä helposti takaisin tai jonkun toisen liittymän tukkeeksi seuraavalla kierroksellaan. Naapurin kanssa kannattaa keskustellen pyrkiä löytämään järki ja yhteisymmärrys lumien kolaamisesta, mikäli eripuraa uhkaa syntyä.
Pahimmassa tapauksessa varomaton lumitöiden tekeminen ja lumien kolaaminen väärään paikkaan voi johtaa jopa lain rikkomiseen. Lumen kolaaminen ja kasaaminen toisen tontille rikkoo naapurisopua, mutta se saattaa täyttää lisäksi rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn hallinnan loukkauksen tunnusmerkit. Hallinnan loukkauksesta voi saada sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.
* * *
Lumen kolaamisessa ja varastoinnissa paras ratkaisu on se, että varaa lumelle tarvittavan tilan omalta pihamaalta. Suunnitelma on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen lumen tulon alkua. Lunta ei kuitenkaan kannata kasata rakennuksen seinän vierelle, koska se estää rakennuksen luontaisen hengittämisen ja voi edesauttaa erilaisten kosteusvahinkojen syntyä.
Jos lumen varastointi omalla tontilla ei onnistu, kannattaa lumikinoksen kasaamisesta neuvotella naapurin kanssa, mikäli naapurilla on selvästi paremmat mahdollisuudet ja tilat lumen varastointiin tontillaan. Usein tiheästi rakennetulla taajama-alueella tähän ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia.
Mikäli lumen varastointiin ajateltu tila omalla tontilla käy pieneksi eikä naapurissa asu laupiasta samarialaista, jonka tontti ja laupeus mahdollistaisivat lumien varastoinnin puolelleen, niin tällöin lumi tulee kuljettaa kunnan tarjoamalle lumenvastaanottopaikalle.
Lumenkuljetuksessa kalleinta on varmasti rahti, mikäli kuljetuksen joutuu tilaamaan ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Tarpeen vaatiessa kuljetustilaus kannattaakin tehdä naapureiden kesken yhdessä ja näin jakaa kustannuksia. Lisäksi kunnat laskuttavat lumentuonnista vaihtelevin laskutusperustein. Pääsääntöiset laskutusperusteet ovat kuorma- tai kuutiokohtainen laskutus, eivätkä ne lähtökohtaisesti ole niin suuri kuluerä kuin kuljetus.
Näillä ohjeilla voidaan edesauttaa myös sujuvan liikenteen järjestämistä ja turvallisuutta tielläliikkujien keskuudessa usein melko ahtailla pientaloalueilla talviaikaan.
Joonas Jännäri, lakimies, Kuntaliitto
Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 4/2022.
Kiitos artikkelista. Onko mitään ohjeita lumilinkojen käytöstä? Kuinka lähelle tontinrajaa saa lunta läjittää?