Oulu luovuttaa Matinheikin varoitukseen liittyvää aineistoa hallinto-oikeudelle - viranhaltijoiden sisäistä sähköpostiviestittelyä kaupunki ei lähtenyt selvittämään
Kuva: Pixabay
Oulun kaupunki kertoo luovuttavansa hallinto-oikeudelle entisen yhdyskuntajohtajan Matti Matinheikin saamaan varoitukseen liittyvät sähköpostit siinä määrin kuin mahdollista.
Kaupunki toteaa, että asian tekee haastavaksi se, että pyynnön kohteena olevat sähköpostit eivät ole kaupungin hallussa ja pyyntö on niin laaja, ettei sen toteuttaminen ole käytännössä mahdollista. Hallinto-oikeus vaati sähköposteja kaupungilta viime viikolla uhkasakon voimalla.
– Keskeiset asianosaiset henkilöt eivät enää ole kaupungin palveluksessa, eikä heidän sähköpostejaan ole kaupungin hallussa. Työsuhteen päättyessä sähköpostilaatikot säilyvät 30 vuorokauden ajan, kaupunki kertoo tiedotteessaan.
Oulun kaupungin mukaan kysymys ei ole siitä, että kaupungilla tai sen viranhaltijoilla olisi hallussaan sähköposteja, joissa on entistä yhdyskuntajohtajaa koskevaa salassa pidettävää tietoa ja että kaupunki olisi kieltäytynyt sillä perusteella luovuttamasta sähköposteja.
– Valittajalle ja hallinto-oikeudelle on luovutettu dokumentit yhdyskuntajohtajalle annetusta varoituksesta sekä muistiot ja selvitykset, jotka ovat olleet varoituksen perusteena. Sen sijaan Oulun kaupungin viranhaltijoiden sisäistä sähköpostiviestittelyä ei ole lähdetty selvittämään, koska tällaiseen viestittelyyn ei julkisuuslakia (621/1999) 5 § 4 momentin perusteella sovelleta eikä lainsäädäntö velvoita viestejä arkistoimaan tai säilyttämään, kaupunki toteaa.
Oulun kaupunki katsoo, että kyseessä on periaatteellinen ja merkittävä julkisuuslain tulkintaan liittyvä asia: onko kaupungilla velvollisuutta tai oikeutta lähteä vaatimaan henkilöstönsä sisäisiä sähköposteja ja viestittelyä ja onko hallinto-oikeudella oikeutta vaatia viestintäsalaisuuden piiriin kuuluvia viestejä sen arvioimiseksi, onko viesteissä mahdollisesti viranomaisen asiakirjoiksi katsottavia viestejä.
Kaupunki on jo aiemmin vastannut hallinto-oikeudelle, että sillä ei ole hallussaan viranomaisen asiakirjoiksi katsottavia sähköpostiviestejä, jotka sen tulisi tai voisi luovuttaa hallinto-oikeudelle.
– Koko varoitukseen liittyvän prosessin pikainen ratkaisu on asianosaisten ja kaupungin näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää, toteaa vt. kaupunginjohtaja Ari Alatossava.
Matti Matinheikin epäillyt väärinkäytökset ja Päivi Laajalan hänelle antama varoitus tulivat ilmi, kun Matinheikki haki avoinna olleeseen kaupunginjohtajan virkaan syksyllä 2022. Kaupunki ei tehnyt tutkintapyyntöä mahdollisista väärinkäytöksistä, vaan katsoi varoituksen riittäväksi seuraamukseksi. Kohun myötä Matinheikki vetäytyi kaupunginjohtajan viran tavoittelusta.