Kuva: Kari Långsjö

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioi, että maakuntavaaleja ei enää ehditä järjestää suunnitellusti lokakuussa.

Lavapuro ilmoittaa näkemyksestään viestipalvelu Twitterissä.

– Oma kantani on, että maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa 2018. Perustelut esitän toisessa yhteydessä (PeV), jos niitä kysytään, perustuslakiasiantuntijana tunnettu Lavapuro twiittasi perjantaina iltapäivällä ja viittasi sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyyn eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Lavapuro vahvisti Kuntalehdelle, ettei toistaiseksi kommentoi näkemystään laajemmin kuin perustuslakivaliokunnalle.

– PeV:n valinnanvapauslausunto saattaa edellyttää muutoksia, jotka voivat olla työläitä. Sen jälkeen koko maku/sote -paketti takaisin PeV:aan, jossa normaalit asiantuntijakuulemiset, Lavapuro twiittasi aiemmin perjantaina.

Valiokunnassa esitellään lausuntoluonnos soten valinnanvapaudesta tiistaina, ja lausunnon käsittelyyn on varattu aikaa loppuviikko.

Myös professori Pauli Rautiainen pohti aikatauluja Twitterissä.

Lavapuron mukaan perustuslakivaliokunta ei ole ottanut kantaa maakuntavaaleihin eikä asiantuntijoilta ole asiasta kysytty. Maaakuntavaalit eivät liity valinnanvapauden käsittelyyn, vaan niitä käsitellään mahdollisesti myöhemmin valiokunnassa.

Maakuntavaalit on määrä pitää 28. lokakuuta. Tämä kuitenkin edellyttää, että lakipaketit on hyväksytty kesällä. Tarkka takaraja oli alun perin 1. heinäkuuta, mutta pari viikkoa sitten vaalijohtaja Arto Jääskeläisen kertoi virkamiesten ”luovien ratkaisujen” mahdollistavan maakuntavaalit lokakuussa, vaikka heinäkuun ensimmäisen rajasta myöhästyttäisiin.

Perustuslakivaliokunnan mahdollisesti vaatimat lakipaketin muutokset, jotka vaikuttavat aikatauluihin, ovat käytännössä ainoa asia, mikä voi estää lakipaketin hyväksymisen eduskunnassa suunnitellussa aikataulussa, uskoo oppositiopuolue RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander.

– Muuten tämä on poliittisesti niin sementoitu, että en usko että tulee edes viivästyksiä, Nylander sanoo Kuntalehdelle.

– Luulen että hallituspuolueet saavat eduskunnassa enemmistön kasaan ja hallitus vie uudistuksia läpi vielä heinäkuussa. Vain jos perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia, jotka vaikuttavat tämän aikatauluun, voi olla toinen asia.

Projektijohtaja Päivi Nerg osallistui aikataulukeskusteluun Twitterissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä