Tuomas Pöysti. (Kuva: Liisa Takala)

Sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on STT:n tietojen mukaan nousemassa uudeksi oikeuskansleriksi. STT:n mukaan Pöysti aloittaa viranhoidon vasta vuodenvaihteessa.

Oikeuskanslerin nimitys on keskiviikkona valtioneuvoston käsittelyssä, minkä jälkeen presidentti päättää nimityksestä valtioneuvoston ehdotuksen pohjalta.

Oikeuskanslerin nimitys oli tulossa valtioneuvoston istuntoon jo pääsiäisen jälkeen. STT:n tietojen mukaan oikeusministeriö oli jo ehtinyt ilmoittaa tehtävään hakeneille, että se esittää virkaan Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta. Nimitysasia kuitenkin mutkistui, koska Helsingin Sanomien tietojen mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ollut halukas nimittämään Viljasta vaan Pöystin.

Pääministeri Juha Sipilä, kesk., ilmoitti, että esitys lykkääntyy yli hallituksen puoliväliriihen. Riihessä päätettiin siirtää Jari Lindströmiltä, ps., oikeusministerin salkku Antti Häkkäselle, kok., jolloin tuore ministeri tarvitsi harkinta-aikaa.
Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ylimpiä laillisuusvalvojia Suomessa. Oikeuskansleri valvoo hallituksen ja ministeriöiden sekä presidentin virkatoimien laillisuutta. Nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka jäi eläkkeelle toukokuun alussa.

Pöysti ei STT:n mukaan halua kommentoida asiaa millään tavalla ennen presidentin päätöstä.

Maaliskuussa Pöysti sanoi Kuntalehdelle, että aikoo hoitaa sote-uudistuksen maaliin, vaikka oli hakenut oikeuskansleriksi. Lakipaketti on eduskunnan käsittelyssä. Useiden asiantuntijalähteiden mukaan käsittely on jatkumassa syksyyn asti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*