Laki se löytyy valtuutetullekin.

Kun luottamushenkilöpaikoista kuntavaalien jälkeen valtuustoryhmien kesken kättä väännetään, niin välillä tunteet voivat nousta pintaa. Valtuustoryhmien neuvottelukokoukset ovat poikkeuksetta suljettuja, mutta ovatko ne myös keskustelujen sisällön suhteen salaisia?

-En näe näitä kokouksia sinällään sisällön suhteen salassa pidettäviksi. Omaa harkintavaltaa kannattaa kuitenkin käyttää, jos luottamuksellista neuvotteluista kerrotaan tietoja ulospäin. Ihan pelkästään tulevan yhteistyön kannalta ei ole välttämättä hyvä kertoa kaikkea, Kuntaliiton lakimies Saija Haapalehto pohtii.

Kunnan luottamushenkilöt toimivat tehtävässään virkavastuulla. Valtuustoon valittujen uusien valtuutettujen osalta virkavastuu alkaa kuitenkin vasta 1.6.2017, jolloin valtuustokausi virallisesti alkaa.

Valtuutettu voidaan erottaa

Mikäli ämpäri kaatuu neuvotteluissa oikein kunnolla, niin silloin astuu kuitenkin kaikkia kansalaisia koskevan rikoslain sanktiot voimaan. Potkut voivat tulla jopa niiden tekojen ansiosta, joihin henkilö on syyllistynyt vaalien ja valtuustokauden alkamisen välisenä aikana.

-Henkilö voidaan erottaa valtuustosta ja muustakin luottamustoimesta, mikäli hänet on vaalin toimittamisen jälkeen ehdolliseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen vähintään kuudeksi kuukaudeksi. Valtuusto voi käsitellä hänen erottamistaan, kun tuomio on lainvoimainen. Sakkorangaistuksen takia yksittäistä luottamushenkilöä ei voida erottaa, Haapalehto toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*