Kuntaliitossa pidetään varhaiskasvatuslakia tarpeellisena, mutta hallituksen esitystä huonosti valmisteltuna. (kuva: Ville Miettinen)

 

Hallitus on antanut esityksen varhaiskasvatuslain ensimmäiseksi vaiheeksi.

Esitys vaikuttaa huolestuttavalta, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen.

Se näyttää aiheuttavan kunnille paljon lisäkustannuksia.

Kuntaliitto pitää varhaiskasvatuslakia hätäisesti valmisteltuna.

– Kuntaliitto pitää erittäin valitettavana, että vaalikauden lopun kiireiden vuoksi lopullista lakiesitystä ei ole tuotu kunnallistalouden ja -hallinnon neuvottelukunnan käsittelyyn lain edellyttämällä tavalla, pahoittelee Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Ryhmäkoon uusi määrittely aiheuttaa useille kunnille lisäkustannuksia, kun nykyiset toimitilat eivät välttämättä sovellu kaavailtuihin määräyksiin.

Uusi lisävelvoite on jokaiselle päiväkodissa tai perhepäivähoidossa lapselle laadittava henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma.

Lakiesityksen mukaan sen laatijan olisi hyvä olla kasvatustieteen kandidaatti.

– Se on toive, mutta muotoiluna silti huolestuttava.

Opetushallitus laatii valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelmanperusteet. Lisäksi jokaiselle päiväkodissa tai perhepäivähoidossa olevalle lapselle esitetään laadittavaksi henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma.

Kuntaliitto on kyseenalaistanut tämän velvoitteen koko valmistelun ajan.

Varhaiskasvatuslakia valmistellut työryhmä oli tavallista erimielisempi ja sen mietintöön sisältyi runsaasti varaumia.

Suuri osa kiistanalaisimmista asioista on jätetty lakimuutoksen toiseen vaiheeseen. Siinä on määrä ottaa kantaa kelpoisuusvaatimuksiin, ryhmien mitoituksiin sekä henkilökunnan rakenteeseen.

Lahtinen humauttaa, että jos määräyksiä toisessa vaiheessa muutetaan nykyisestä, ne vaikuttavat myös ensimmäisessä vaiheessa määriteltäviin ryhmäkokoihin eli voivat pienentää niitä entisestään.

Toisen vaiheen valmisteluun osallistuu parlamentaarinen työryhmä.

Päivärinta ja Lahtinen ihmettelevät sen aikataulua.

– Toiminta-aika on 18.12.2014-23.1.2015. Kysymys on niin isoista kuntia koskevista asioista, että pitäisi järjestää laaja kuulemiskierros, sanoo Lahtinen

– Tässä puhutaan jopa useista sadoista miljoonista euroista.

Päivärinnan mukaan Kuntaliitto on yhtä mieltä siitä, että lakiuudistus on tarpeellinen.

– Mutta nyt on liian kova kiire. Kuntasektorilla koetaan, että vuoropuhelu on kovin vähäistä.

– Kun asiaa valmistelee parlamentaarinen ryhmä, kuntaliitto ja kunnat eivät pääse kunnolla osallistumaan.

THL:stä opetushallitukseen

Opetushallituksesta tulee lakiesityksen mukaan varhaiskasvatuksen asiantuntijavirasto. Tähän asti tehtävää on hoitanut terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Muutos on osa prosessia, jossa varhaiskasvatus on vähitellen siirretty sosiaalitoimesta koulutoimen yhteyteen sekä kunnissa että valtiolla.

Varhaiskasvatusta arvioidaan kansallisessa koulutuksen arviointikeskuksessa. Lisäksi varhaiskasvatuksen järjestäjille tulee velvoite arvioida toimintaansa. Siihen kirjataan lapsen oppimisen tavoitteet ja toimet niiden toteuttamiseksi.

Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lakiesityksen mukaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.

Lapsen mielipide ja toivomukset olisi selvitettävä suunniteltaessa, toteutettaessa ja arvioitaessa lapsen varhaiskasvatusta. Vastaavasti lapsen vanhemmille ja muille huoltajille olisi annettava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa asioihin.

Esityksessä täsmennetään ravintoa ja toimintaympäristöä koskevia säädöksiä.

Nyt annettu lakiesitys liittyy vuoden 2015 talousarvioesitykseen ja ministeriön mukaan se on tarkoitus käsitellä siinä yhteydessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*