VM haluaa tietää muun muassa, milloin Kittilässä käsitellään aloitetta jossa esitettään mm. vt. kunnanjohtaja Timo Kurulan pidättämistä virantoimituksesta. (Kuva: Sonja Eloranta)

Valtiovarainministeriö on lähettänyt Kittilän kunnalle selvityspyynnön, mihin toimiin kunta on ryhtynyt saattaakseen päätöksentekoaan uskottavalle tasolle.

Keskusrikospoliisi tiedotti toukokuussa siirtäneensä syyteharkintaan pääosan esitutkinnassa olleesta Kittilän kuntapäättäjiä koskevista virkarikosepäilyistä. Kuukautta myöhemmin Kittilän valtuustossa jätettiin aloite, jossa on esitetty, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin epäiltyjen luottamushenkilöiden pidättämiseksi luottamustoimestaan, jos luottamushenkilöt eivät itse vetäydy luottamustoimestaan. Aloite on ollut vireillä elokuusta lukien.

Kuntalain mukaan kunnan on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jos on syytä epäillä, että luottamushenkilö on syyllistynyt toimessaan virkarikokseen. Kittilä on käynnistänyt suunnittelun toimenpiteisiin ryhtymisestä, mutta konkretiaa on vielä vähän.

Koska asia on ollut jo kuukausia esillä, ministeriö pyytää nyt virallisesti selvitystä näistä toimenpiteistä

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Ministeriö haluaa muun muassa tietää, millä aikataululla 17.6. ja 28.8. tehtyä aloitetta aiotaan käsitellä.

Oikeustieteen professori Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistosta arvioi Kuntalehdelle jo puolitoista kuukautta sitten, että kuulemiseen ryhtymisen – selvityspyynnön lähettämisen – kynnys on ylittynyt.

Jos kunta ei ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin, valtiovarainministeriöllä on mahdollisuus asettaa selvityshenkilö tai selvityshenkilöryhmä pohtimaan, toimenpiteitä, joilla kunnan päätöksenteko saadaan toimintakykyiseksi.

Asia oli Kittilän kunnahallituksessa tiistaina käsittelyssä ”valmisteluasteen asiana”. Pöytäkirjan mukaan tarkoitus on aloittaa syyteharkinnassa olevien luottamushenkilöiden sekä vt. kunnanjohtajan kirjalliset kuulemiset mahdollisimman pian.

”Kuulemiselle varattu aika tulee olemaan kaksi viikkoa. Toteuttamisessa käytetään apuna ulkopuolisia ja puolueettomia asiantuntijapalveluita. Kuulemisen jälkeen päätetään jatkotoimenpiteistä ja tuodaan asia kunnanhallitukselle”, pöytäkirjassa sanotaan.

VM haluaa Kittilältä selvityksen toimenpiteistä 18.10. mennessä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*