Nykyisellään byrokratia karkottaa yritysten kiinnostuksen hankintoihin, Suomen Yrittäjät kertoo. Yrittäjät ja Kuntaliitto vaativat hankintalain monimutkaistamisen kuoppaamista. (Kuva: Seppo Haavisto)

Eduskunnan ei tule käsitellä hankintalain päivittämistä tämän eduskuntakauden aikana, vaativat Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto.

Yrittäjät ja Kuntaliito muistuttavat, että hankintalakiin on nykyisen esityksen mukaan tulossa osin voimassa olevan lain kanssa päällekkäistä lisäsääntelyä, esimerkiksi hankintojen valintaperusteen osalta sekä päätöksen perustelemiseksi.

Organisaatioiden mukaan nämä muutokset eivät perustu EU:n hankintadirektiiviin, eivätkä ne helpota tai selkiytä hankintalain soveltamista ja on omiaan hankaloittamaan sekä hankinnan tekemistä kunnissa että yrityksillä tarjoukseen vastaamista.

Lakiuudistus on paraikaa eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyssä. Valiokunnan tavoitteena on antaa asiasta mietintö täysistunnolle vielä ennen eduskunnan vaalitaukoa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Kuntaliitto on jo pitkään esittänyt, että kuntia koskevaa sääntelyä kevennetään ja kansallisesta lisäsääntelystä pidättäydytään. Tämä koskee myös hankintalakia, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo tiedotteessa.

Johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä muistuttaa nyrkkisäännöstä, jonka mukaan mitä enemmän hankinnalle asetetaan ehtoja tai monimutkaisia vertailuperusteita, sitä vähemmän kunta saa yrityksiltä tarjouksia.

-Varsinkin pienet yritykset karsiutuvat pois, jos hankinnasta tehdään kovin vaikeaa, Jaskari sanoo.

Yrittäjien ja Kuntaliiton mukaan lakiin tulisikin saada kevennystä EU-lainsäädännön antamien mahdollisuuksien puitteissa.

Lisäksi vastuullisuuteen ohjaavat kirjaukset tulisi säätää tarvittaessa erillisen lain avulla, jolloin hankintaprosessi helpottuisi ja tuottaisi paremman lopputuloksen niin kuntien, hyvinvointialueiden, yritysten kuin myös vastuullisuuden näkökulmasta, organisaatiot muistuttavat.

Jaskarin mukaan hankinnat eivät tällä hetkellä kiinnosta yrityksiä, mutta tilanne voisi muuttua, jos lakia väljennettäisiin ja yritysten ja kuntien byrokratia siten vähenisi.

-Hankintalakia on syytä yksinkertaistaa ja turhat mutkat on saatava sieltä pois. Kunnissa on huutava pula hankintaosaajista ja tilanne pahentuu, kun osaaminen jakaantuu kuntien ja hyvinvointialueiden välille, Karhunen sanoo.

Lisää hankinnoista ja hankintalaista Kuntalehdessä 2/2023, jonka teema on talous ja hankinnat (ilmestyy ke 8.2.).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*