Kuva: PIXABAY

Kehitysvammalakiin on vahvistettu 20. joulukuuta muutos, joka varmistaa kehitysvammaisten lasten palveluja sote-uudistuksen yhteydessä. Muutos mahdollistaa vammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-aikaisen toiminnan järjestämisen ja tuottamisen kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyönä

Lain 2 §:ään on lisättiin kirjaus: ”Kunta voi tuottaa 1 momentin 6 kohdassa tarkoitettua yksilöllistä hoitoa ja muuta huolenpitoa siltä osin kuin se on hyvinvointialueen ja kunnan tehtäväkokonaisuuksien toteuttamisen kannalta tarkoituksenmukaista.”

Kunnissa heräsi hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä huoli siitä, miten kehitysvammaisten lasten niin sanottu iltapäivätoiminta tai -hoito järjestetään 1.1.2023, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa, eli voidaanko yhteistyökäytäntöjä ja siihen liittyvää kustannustenjakoa jatkaa kuntien ja hyvinvointialueiden välillä ilman hankintalain edellyttämää kilpailuttamismenettelyä.

Kuntaliitto julkaisi aiheesta muistion helmikuussa 2022 ja lähestyi asiassa sosiaali- ja terveysministeriötä sekä opetus- ja kulttuuriministeriötä hyvien ratkaisujen vauhdittamiseksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kehitysvammalain muutos tulee voimaan 1.1.2023. Muutokset kehitysvammalakiin tehtiin, koska vammaispalvelulainsäädännön uudistamista koskevan esityksen käsittely jatkuu edelleen eduskunnassa, eikä uusi lainsäädäntö ehdi voimaan hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä. Joulukuussa hyväksytyt lakimuutokset mahdollistavat kehitysvammalain soveltamisen jatkamisen vuodenvaihteen jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*