Lapin yliopisto on lahjoittanut Lapin hyvinvointialueelle käsityönä tehdyn puheenjohtajan nuijan. Nuijan on suunnitellut ja toteuttanut taiteiden tiedekunnan professori Timo Jokela. (Kuva: Lapin hyvinvointialue)

Aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan maanantaina Lapin hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvion. Tämän hetken arvion mukaan talous olisi jäämässä ensi vuonna 43 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Alun perin syyskuussa aluehallitus pyrki nollatulokseen. Marraskuussa tavoitteeksi asetettiin enintään 30 miljoonan alijäämä. Sen jälkeen valtio ilmoitti pienentävänsä Lapin hyvinvointialueelle tulevaa rahoitusosuutta reilulla 10 miljoonalla.

Lapin hyvinvointialueen rahoitustarve on ensi vuonna noin 989 miljoonaa euroa. Valtion rahoitusosuus on 858 miljoonaa. Loppuosa tuloista kertyy toiminnan tuotoista, esimerkiksi asiakasmaksuista.

Hyvinvointialueen ensimmäisen toimintavuoden talouden suunnittelu on ollut hyvinvointialuejohtaja Jari Jokelan mukaan varsin vaikeaa, sillä pohjatiedot ovat sirpalemaisia. Talousarvio pohjautuu 27 kunnan ja kuntayhtymän talousarvioihin ja yhtenäisten tietojen saaminen on ollut työlästä.

– Muun muassa siirtyvän tukipalveluhenkilöstön määrä on elänyt aivan talousarviovalmistelun loppumetreille saakka, Jokela kertoo.

Lapissa on tavoitteena, että viimeistään huhtikuussa on käsittelyssä ensimmäinen esitys hyvinvointialueen talouden tasapainottamisesta. Tällä tähdätään siihen, että aluevaltuustolla on mahdollisuus tehdä tarvittavat päätökset viimeistään kesäkuussa.

– Mitään tarkempaa hahmotelmaa tasapainottamisohjelman euromäärästä tai keinovalikoimasta ei vielä ole, Jokela sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*