Valtion omistamien luonnonsuojelualueiden rahallisesta arvosta otetaan mittaa tänä syksynä. Lappilainen Sallan kunta aikoo periä valtiolta suojelualueista kiinteistöveroa ensi vuonna. Verohallinnon mukaan verosta ei kilahtaisi kunnan kassaan killinkiäkään.

Sallan kunnanjohtajan mukaan veropäätös on vastaus valtion toimiin, jotka ovat kurjistaneet kunnan taloutta.

– Hallitusohjelmassa kiinteistövero aiotaan poistaa verontasauksesta. Se oli viimeinen niitti, kunnanjohtaja Kari Väyrynen sanoo.

Sallan kunnanhallituksen kiinteistöveropykälän teksti on kuin kapinapuhe. Ensin todetaan pitkissä perusteluissa muun muassa sallalaisten kiinteistöjen alhainen arvo ja voimalaitosverotuksen epätasapuolisuus. Sitten päätellään, että luonnonsuojelualueiden verotuotto olisi hyvä, koska alueita kehutaan "mittaamattoman arvokkaiksi". Pykälä päättyy ponnekkaasti: "Salla taistelee oikeudenmukaisen kohtelun ja kunnallisen itsenäisyyden puolesta".

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Salla ei ole ainoa suojelualueisiin tyytymätön kunta. Ainakin Enontekiöllä suunnitellaan vastaavaa verotusta. Pohjois-Lapin kunnissa taas teetetään selvitystä suojelualueiden talousvaikutuksista.

Kuntia hiertää se, että suojelualueista ei saada esimerkiksi hakkuutuloja, eikä niitä voida käyttää rakentamiseen. Valtion yhteisövero-osuuksina maksamat tulonmenetyskorvaukset taas koetaan pieniksi.

Kiinteistöverolaki ei ole este

Verohallinnon mukaan kiinteistöverolaki ei estä suojelualueiden verotusta, mutta sen sijaan laki verotusarvoista estää.

Ylitarkastaja Kari Pilhjertan mukaan suojelualueet lukeutuvat kohtaan "muu maatilatalouden maa". Se on maata, jolta ei saada maa- tai metsätalouden tuottoa, ja sen verotusarvo on laissa nolla.

Lainkohdassa ei mainita suojelualueita. Kunnanjohtaja Kari Väyrysen mukaan niitä ei voi rinnastaa tienpenkereisiin tai voimalinjojen alusmaihin.

– Arvo ei voi olla nolla, kun esimerkiksi Nuuksion kansallispuiston hehtaarihinta Metsähallituksen taseessa on 1 253 euroa, hän perustelee.

Sallan valtuusto päättää suojelualueverosta marraskuussa. Väyrysen laskelmissa se kaksinkertaistaisi kunnan kiinteistöverotuoton.

Verohallinnosta ei haluta ennakoida, miten asia etenee. Ylitarkastaja Pilhjertan mukaan toteutus vaatisi kuitenkin lainmuutoksen.

Niinistö: Verotus uhka luonnon monimuotoisuuden vaalimiselle

Valtion omistamia luonnonsuojelualueita hallinnoiva Metsähallitus luottaa Verohallinnon tulkintaan, jonka mukaan suojelualueilta ei voida periä kiinteistöveroa. Samoilla linjoilla on ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.).

Kiinteistöveron periminen suojelualueista olisi kestämätöntä, sanoo ministeri Niinistö. Hän toivoo, että asiassa aloitteellinen lappilainen Sallan kunta kääntäisi kelkkansa.

– Se merkitsisi hyvin vakavaa taloudellista estettä luonnon monimuotoisuuden vaalimiselle, Niinistö sanoo STT:lle.

Metsähallituksen luontopalveluiden Lapin aluejohtaja Jyrki Tolonenkin korostaa, että raha olisi pois jostain muusta.

– Mieluummin me järjestämme määrärahoillamme palveluja ja pidämme niitä suojelualueita yllä, hän sanoo.

Metsähallituksen taseessa eri suojelualueille on määritelty rahallinen arvo. Tolosen mukaan summat vaihtelevat suuresti, koska alueilla on erilaiset taustat.

– Luonnonsuojelualueet on siirretty taseeseen siirtoajankohdan kirjanpitoarvollaan, hän sanoo.

(KL / STT / Tiia Haapakangas)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*