Opiskelija Riikka Karppinen (vihr.) uskoo, että paikallisen kaivoshankkeen vastustaminen toi hänelle paikan Sodankylän valtuustoon. 18-vuotias Karppinen on ensimmäinen valtuustoon koskaan äänestetty vihreä.


– Vihreillä oli neljä ehdokasta. Nyt huomataan, että kaikki eivät suhtaudu kaivoshankkeeseen niin positiivisesti kuin täällä annetaan ymmärtää, Karppinen sanoo STT:lle.


Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari pitää Sodankylän tilannetta tyypillisenä monille Lapin kunnille.


– Kaivossuunnitelmia on vireillä useassa kunnassa. Talvivaaran esimerkki on osoittanut, että kaivokset voivat aiheuttaa ympäristöongelmia. Toisaalta Lappi on varsin köyhä maakunta ja monet pitävät tärkeänä saada alueelle elinkeinotoimintaa. Eri intresseistä syntyy helposti ristiriita, joka on ruokkinut vihreiden kannatusta, Ruostetsaari sanoo.


Lappi on vihreille haastavaa seutua. Kannatusta se on saanut aiemmin lähinnä yliopistokaupunki Rovaniemellä.
Näissä vaaleissa vihreät nousi kuntapuoluekartalle Sodankylän lisäksi myös Inarissa, Pelkosenniemellä ja Utsjoella.
Utsjoella uutena puolueena nähdään myös RKP, joka sai 12,1 prosentin kannatuksella kaksi edustajaa valtuustoon.


Kokonaisuudessaan vihreiden äänimäärä Lapin vaalipiirissä kuitenkin laski. Suurin voittaja oli perussuomalaiset, jonka kannatus nousi 9,4 prosenttiyksikköä ja oli 12 prosenttia. Samalla puolue teki läpimurron monessa kunnassa.



Väyrysestä Keminmaan äänikuningas



Keminmaassa suurimman äänimäärän saavutti veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen. Perussuomalaiset sai läpi kolme valtuutettua. Aiemmin puolueella ei ollut Keminmaassa edustettuna.


Keminmaan paikallinen erikoisuus on Keminmaalaisten Parhaaksi -ryhmä, joka sai nostettua valtuutettujen määrän kuudesta kahdeksaan. Ryhmä sai 21,4 prosenttia äänistä.

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*