Lappeenrannassa voi toukokuun puolivälistä huristella sähköautoilla, jotka päivällä ovat kaupunkikonsernin käytössä ja muuna aikana yksityisten tai yritysten vuokrattavissa. (Kuva: Lappeenrannan kaupunki/Arttu Muukkonen)

Virka-aikana Lappeenrannan kaupunkikonsernin käytössä ja muuna aikana vapaasti yksityisten ja yritysten vuokrattavana. Siinä uusi toimintamalli, jota Lappeenrannan kaupunki ja ajoneuvopalvelusta vastaava AR-Rent Oy:n (Hertz Car Sharing) lähtevät viemään eteenpäin neljän sähkökäyttöisen henkilöauton osalta.

-Kaupunki tarvitsee autoja pääsääntöisesti virka-aikana ja kaupungin autot seisovat toimettomina illat, viikonloput ja loma-ajat. Tämän toimintamallin kautta uskomme saavamme sähköajoneuvokaluston käyttöön erittäin kilpailukykyiseen hintaan, johtava asiantuntija Markus Lankinen Lappeenrannan kaupungilta arvioi.

Käyttöaste ratkaisee sopimushinnan

Neljän sähkökäyttöisen henkilöauton maksimikustannukset kaupungille kolmen vuoden sopimusjaksolta on korkeintaan 77 630 euroa. Kaupungille tulevan laskun suuruus riippuu siitä, minkä verran ajoneuvopalvelusta vastaava yritys saa autoja vuokrattua muille tahoille.

-On kaikkien etu, että autot eivät seiso tyhjänpanttina, kun kaupunki ei tarvitse niitä. Maksamme kaupungin käyttöoikeudesta, mutta malli kannustaa yrittäjää ajoneuvokaluston aktiiviseen markkinointiin, Lankinen toteaa.

Ainutlaatuinen päänavaus

Vastaavaa sopimusmallia ei ole käytössä Suomessa muualla. Lappeenrannan suunnalla odotetaankin innolla miten sähköautot saadaan pysymään liikkeellä mahdollisimman aktiivisesti.

-Tämä on erittäin mielenkiintoinen kokeilu ja tässä on paljon erilaisia oppimisnäkökulmia. Saamme tätä kautta arvokasta kokemusta, Markus Lankinen arvioi.

Lappeenrannan uudet sähköautot tulevat käyttöön toukokuun puolivälissä ja ovat vuokrattavissa heti kaikille. Autojen sijoituspaikka on kaupungintalon parkkipaikalla, jossa on myös niiden latauspisteet.

Aiheesta enemmän Lappeenrannan kaupungin nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*