Lahden kaupunki on sitoutunut vähentämään päästöjä nopeassa aikataulussa ja tekee yhteistyötä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. (Kuva: Lauri Rotko)

EU:n komissio valitsi hiilineutraaliuteen pyrkivistä kaupungeista sata edelläkävijää ja tähän joukkoon pääsivät mukaan Tampere, Turku, Lahti, Lappeenranta, Espoo ja Helsinki.

Hakijakaupunkeja Suomesta oli yhdeksän. Kaikista hakemuksista keskimäärin lähes joka neljäs hyväksyttiin.

Kun valinnat julkaistiin viime viikolla, Espoon kaupunki avasi sataa edelläkävijää yhdistäviä tekijöitä sivuillaan: Valittuja kaupunkeja yhdistää valmius vähentää päästöjä nopeassa aikataulussa ja tehdä kehittämistyötä yhteistyössä korkeakoulujen, yksityisen sektorin ja asukkaiden kanssa.

Tässä yhteydessä kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä näki kuulumisen sadan edelläkävijän joukkoon vauhdittavan Espoon tavoitteita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Vahvistamme rooliamme kansainvälisesti kiinnostavana kokeilu- ja innovaatiokeskuksena vähähiilisille ratkaisuille, joille on EU:ssa suuri kysyntä.

Muutoksen aikaansaajia

Edelläkävijäkaupunkien valinnat tehtiin EU:n tutkimus- ja kehittämisohjelmaan Horisonttiin kuuluvan Ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit -mission osana.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa täsmennettiin edellä mainittujen kaupunkien pyrkivän saavuttamaan hiilineutraaliuden jo vuoteen 2030 mennessä.

– Kaupungit, joilla on tahtoa, taitoa ja voimavaroja tulla hiilineutraaleiksi nopeutetulla vauhdilla, ovat koko Suomen mitassa ratkaisevia muutoksen aikaansaajia matkalla koko maan tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2035, elinkeinoministeri Mika Lintilä ilmoitti.

Sata edelläkävijäkaupunkia pääsevät mukaan Euroopan unionin tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaan, jonka osalliset jakavat yhteisen mission. Mission tavoitteiden toteutumista tuetaan merkittävällä kehittämisrahoituksella.

Valitut saavat neuvontaa ja tukea

Helsinki ilmoittaa sivuillaan hyötyvänsä missioon valituille kaupungeille suunnatusta räätälöidystä neuvonnasta ja tuesta sekä rahoitusmahdollisuuksista.

– Helsingin oma hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2030 mennessä on kunnianhimoinen, mutta saavutettavissa. Tämä vaatii keskittymistä erityisesti energiaan ja liikenteeseen liittyviin tekoihin, joilla on merkittävin päästövähennysvaikutus, pormestari Juhana Vartiainen arvioi kaupungin tiedotteessa.

– Uskon, että tähän EU-missioon osallistuminen edistää Helsingin ilmastotavoitteiden saavuttamista sekä vahvistaa kaupunkien, valtion ja EU-tason yhteistyötä.

Haku missioon päättyi 31. tammikuuta 2022. Valitut 100 EU-kaupunkia edustavat noin 12 prosenttia EU:n väestöstä.

Ilmastosopimukset

Mission uutena työkaluna ovat valituille sadalle kaupungille laadittavat kaupunkien ilmastosopimukset, joihin otetaan mukaan paikalliset, kansalliset ja EU-tason viranomaiset.

Sopimuksia, niissä tehtäviä toimenpiteitä ja koko missiota EU rahoittaa kaikkiaan 359 miljoonalla eurolla.

Myös Tampereen kaupungin sivuilla oli valinta EU:n edelläkävijöiden joukkoon hyvin esillä.

– Haluamme mahdollistaa ilmastokestävän elämäntavan jokaiselle tamperelaiselle. Tässä työssä tarvitaan kaikkia, niin organisaatioita kuin kaupunkilaisiakin. Yhdessä voimme saavuttaa tavoitteen, Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen näki.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*