Lapsiasianvaltuutettu Maria Kaisa Aula toivoo, että päätöksentekoon tuotaisiin lasten ja nuorten näkökulma.

– Esimerkiksi kuntaliitoksissa nuoret ovat kokeneet, ettei heitä otettu mukaan prosessiin. Nuoret jätettiin ulkoraiteelle. Aula sanoo torstaina ilmestyvässä Kuntalehdessä.

Asia selvisi, kun liitoskuntien nuorilta muiden muassa Salossa, Oulussa ja Kouvolassa kysyttiin, mitä kuntaliitos heille merkitsi.

– Lapsilla ja nuorilla on oma näkökulma kuntaan. Se on heille kotiseutu eikä palveluorganisaatio. Iso kysymys on esimerkiksi se, mitä kuntaliitoksen jälkeen vastataan kysymykseen, mistä sä oot. Sanotaanko, että on Äetsästä, vaikka kaupungin nimi on nyt Sastamala.

Lasten ja nuorten kannalta ihanteellinen sote-ratkaisu Aulan mielestä olisi, jos voitaisiin yhdistää pienen kunnan läheisyys ja yhteisöllisyys ison kunnan asiantuntemukseen.

– Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kannattaisi yhdistää kunnissa hallinnonalarajattomasti siten, että perheet saisivat ongelmatilanteissa kokonaisvaltaista apua, Aula sanoo.

Aula nostaa esimerkeiksi Hämeenlinnan, Tampereen ja Oulun uudistukset. Näissä kaupungeissa keskitytään elämänkaaripalveluihin ja lapset, nuoret ja perheet ovat yksi palvelukokonaisuus. Esimerkiksi nuorisotyö voi toimia koulussa ja perhetyö päiväkodissa. 

Lue lisää 15.8. ilmestyvästä Kuntalehdestä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*