Lempäälän kunta julkaisi keskiviikkoaamuna harvinaisen tiedotteen, jossa se tekee selkeää pesäeroa valtuutettu Olavi Saarelaisen some-kommentteihin. Perussuomalaisten riveistä valtuustoon valittu Saarelainen on julkaissut sosiaalisessa mediassa materiaalia, jonka julkaiseminen on herättänyt suuria tunteita. Kirjoittelun tiimoilta on oltu yhteydessä myös Lempäälän kuntaan.

-Lempäälän kunnan periaatteisiin kuuluu ehdoton ihmisoikeuksien kunnioitus. Eettisen koodistomme mukaan ”emme syrji käytöksellämme tai päätöksellämme ketään ihonvärin, iän, sukupuolen, elämänkatsomuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai sosiaalisen aseman perusteella”. Näin ollen kunta irtisanoutuu valtuutettu Saarelaisen epäasiallisista kannanotoista ja viestinnästä, todetaan kunnan nettisivuilta löytyvässä tiedotteessa.

Lempäälän kunnalla on viime maaliskuussa hyväksytty eettinen koodisto, jolla on pyritty tarkentamaan kuntalain 69 §:n sisältöä.

Twitterissä kunnanvaltuutettuna

Perussuomalaisten jo aiemmin omasta valtuustoryhmästään erottama Saarelainen on esiintynyt viestipalvelu Twitterissä nimenomaan Lempäälän kunnanvaltuutettuna. Tähän asiaan puututaan myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisman, kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Hakalan ja kunnanjohtaja Heidi Rämön allekirjoittamassa kirjeessä.

Valtuutetun itsensä julkaisemassa kirjeessä paheksutaan Saarelaisen toimintaa ja kehotetaan lopettamaan epäeettinen toiminta somessa.

-Tämän kirjeen liitteenä on ote Twitteristä, josta selvästi käy ilmi, että haluat edustaa Lempäälän kuntaa kunnanvaltuutettuna. Samalla kuitenkin annat vahvan viestin taustakuvallasi. Emme voi hyväksyä tätä toimintaa ja pyydämmekin, että ko. toiminta loppuu välittömästi ja muokkaat sosiaalisen median profiilitietojasi eettisen koodistomme mukaisesti, jos edelleen haluat viestittää toimivasi Lempäälän kunnanvaltuutettuna, kirjeessä todetaan.

Ei-toivottu vaikutus

Yhteydenoton vaikutus ei ollut lähelläkään toivottua. Taustakuvaksi Twitterissä vaihtui kuva Auschwitzin keskitysleiristä, johon oli lisätty teksti: Tervetuloa Lempäälään.

Sopimattomasta some-kirjoittelusta huolimatta Olavi Saarelaisen valtuutetun pesti ei ainakaan tässä vaiheessa ole uhattuna. Kuntalain mukaan yksittäistä luottamushenkilöä ei voida erottaa kuin rikoksen perusteella. Luottamustehtävistä hyllyttäminen on tosin siinä tapauksessa mahdollista tietyin edellytyksin, jos nettikirjoittelusta käynnistyisi esitutkinta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Tiedote Lempäälän kunnan sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä