Lestijärvellä kuntalaiset osaavat äänestää ennakkoon. Vaalit ovat paikka vaikuttaa.

Vaasan vaalipiirin kuuluvalla Lestijärvellä kuntalaiset osaavat äänestää ennakkoon. Äänestysprosentilla mitattuna kahden ensimmäisen päivän aikana oli äänioikeuttaan eduskuntavaaleissa käyttänyt jo 23 prosenttia kuntalaisista.

Tilanne ei ole kunnanjohtaja Esko Ahoselle mikään jättiyllätys. Alle tuhannen asukkaan kunnassa on aina osattu käydä jättämässä ääni uurnaan. Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 75,7 ja parin vuoden takaisissa kuntavaaleissa 70,7.

-Tilanne on ollut tämä kautta aikojen. Lestijärvellä käydään innokkaasti äänestämässä ennakkoon. Tämä on harvaan asuttua aluetta ja kun kylällä käydään asioimassa, niin samalla käydään tässä kunnantalolla äänestämässä, Ahonen kertoo.

Pieni ei ole kaunista eduskuntavaaleissa

Kaustisen seutukuntaan kuuluva Lestijärvi on Vaasan vaalipiirin koillisnurkan kuntia. Seutukunnan kansanedustajista keskustan Toholammilla asuva Mika Lintilä nousi päättyvällä kaudella aina ministeriksi asti, mutta omalta alueelta kansanedustajan saaminen läpi vaaleissa on aina vain tiukempi paikka. Viime eduskuntavaaleissa oman seutukunnan miehen läpimenomarginaali oli alle sata ääntä.

-Hyvin harvoin enää pienestä kunnasta saadaan kansanedustajaehdokasta läpi. Ja jos saadaan, niin silloin pitää ainakin olla hyvin vahva alueellinen tuki takana, Ahonen myöntää.

Seitsemän vuotta Lestijärvellä kunnanjohtajana toiminut Esko Ahonen tietää mistä puhuu, sillä hän toimi keskustan kansanedustajana vuosina 2003-2011.

-Minä olin kotoisin Evijärveltä ja työpaikka oli Alajärvellä. Sain siinä tavallaan kahden kunnan äänestäjien tuen taakseni, Ahonen toteaa.

Vuoden 2011 perussuomalaisten saama jytky pudotti Ahosen eduskunnasta. Jälkikäteen ajatellen asiat eivät menneet lainkaan huonosti, vaikka tappion hetkellä taatusti kirveli. Helmikuussa 2012 alkanut pesti pienen kunnan kunnanjohtajana maistuu yhä.

-Kun kahdeksan vuotta olin kansanedustajana ja puoluehallitusta myöten ihan päätöksenteon ytimessä, niin tämä työ on erilaista. Se työ oli 24/7 hommaa, kunnanjohtajana jää omaakin aikaa ja sitä osaa jo arvostaa. On aikaa harrastaa, olla perheen ja lastenlasten kanssa, Esko Ahonen kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*