Varsinainen vaalipäivä on tuleva sunnuntai. Ennakkoon äänensä antoi lähes 1,9 miljoonaa suomalaista eli 44 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella. (Kuva: Ville Miettinen)

Lestijärveläiset äänestivät ennakkoon niin ahkerasti, että nyt kunnassa on mietittävä vaalisalaisuuden säilyttämistä myös varsinaisena vaalipäivänä.

Lestijärven kunnan asukkaat olivat prosentuaalisesti vertailtuna ahkerimpia äänestäjiä presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestyksessä.

63 prosenttia kunnan äänioikeutetuista, eli 346 lestijärveläistä, antoi äänensä.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevassa kunnassa on yhteensä noin 700 asukasta.

Lestijärven kunnan hallintojohtaja Susanna Tuikka kertoo, että paikallisesta äänestysinnosta ollaan iloisia. Ja nyt on varmistettava vaalisalaisuuden säilyminen myös varsinaisena vaalipäivänä.

Vaalilakia ja vaaliohjeita tarkastellaan keskusvaalilautakunnan kokouksessa perjantaina, Tuikka lisää.

Keskusvaalilautakunnan on toimittava, jos äänestysalueella voidaan perustellusti arvioida, että siellä äänestää vaalipäivänä vähemmän kuin 50 henkilöä.

Jos julkistettaisiin tieto, miten esimerkiksi kymmenen henkilön äänet ovat jakautuneet ehdokkaille, se voisi avata ulkopuolisille liikaa niitä valintoja, joita kyseisenä päivänä äänestämässä käyneet ovat tehneet.

Keskusvaalilautakunnan on tarvittaessa määrättävä, että äänestysalueen ennakkoäänet ja vaalipäivän äänet lasketaan yhdessä.

Tällä tavoin varmistetaan vaalisalaisuuden säilyminen vaalien loppuun asti, Tuikka lisää.

Vaalitoimitsijoille tekemistä

Lestijärven kunnassa asuva Susanna Tuikka ei ole vielä itse käynyt äänestämässä. Hän on aikaisemmillakin kerroilla suosinut äänestämistä vasta varsinaisena vaalipäivänä.

– Se on perinne.

Tuikka näkee asiassa myös sen puolen, että on kiva mahdollistaa erilaisia kohtaamisia erityisen päivän aikana.

– Vaalitoimitsijoiden on kuitenkin oltava fyysisesti läsnä vaalihuoneistossa aamuyhdeksästä iltakahdeksaan vaalipäivänä.

Lestijärven kunta kuuluu Vaasan vaalipiiriin.

Vaali-innostusta Tampereella

Ennakkoäänestyksen aktiivisuudessa vaalipiiriensä ykköset olivat Lestijärven lisäksi Kolari Lapissa (56 prosenttia), Kankaanpää Satakunnassa (54,5), Tampere Pirkanmaalla (53,6), Ruokolahti Kaakkois-Suomessa (53,0), Humppila Hämeessä (52,4), Hailuoto Oulun vaalipiirissä (51,6), Kauniainen Uudellamaalla (51,1 prosenttia), Jämsä Keski-Suomessa (50,9), Kustavi Varsinais-Suomessa (50,8), Rääkkylä Savo-Karjalassa (50,6) ja Kökar Ahvenanmaalla (43,7).

Pirkanmaalaiset äänestivät presidentinvaalin ennakkoäänestyksessä kaikista vilkkaimmin.

Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan 49,5 prosenttia Pirkanmaan äänioikeutetuista antoi äänensä tiistaina päättyneen ennakkoäänestyksen aikana.

Vaalipiirien ykköseksi Tampereen johdolla nousseen Pirkanmaan kunnista kakkosena oli Ruovesi, jossa äänestysaktiivisuus oli 52,9 prosenttia. Pienin luku kirjattiin Pirkanmaalla Punkalaitumella, 38,2 prosenttia.

Vaalipiirien mitalikolmikkoon ylsivät myös Lapin vaalipiiri 49 prosentilla ja Satakunnan vaalipiiri 47,6 prosentilla.

Heikoimmat piirit

Helsingissä noin 44,1 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä ennakkoäänestyksen aikana. Helsinkiä paremmin aktiivisuudessa pärjäsivät edellä mainittujen lisäksi myös Keski-Suomen vaalipiiri (45,5), Kaakkois-Suomen vaalipiiri (44,7) ja Savo-Karjalan vaalipiiri (44,6).

Helsingin tavoin myös Varsinais-Suomessa 44,1 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä ennakkoon.

Heikoimmin äänestäjät olivat vaalipiirivertailun mukaan liikkeellä Ahvenanmaalla, jossa äänioikeutetuista 21,1 prosenttia antoi äänensä.

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestykseen osallistui eniten äänestäjiä Uudellamaalla, jossa 313 025 antoi jo äänensä. 40,8 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä Uudellamaalla, mikä oli prosentuaalisesti toiseksi huonoin noteeraus vaalipiirejä vertailtaessa.

Vastaava prosenttiluku Vaasan vaalipiirissä oli 41,3, Oulun vaalipiirissä 42,4 ja Hämeen vaalipiirissä 42,9.

Juttua muokattu 24.1.2024, kello 12.01 lisäämällä seuraava lause: Jos julkistettaisiin tieto, miten esimerkiksi kymmenen henkilön äänet ovat jakautuneet ehdokkaille, se voisi avata ulkopuolisille liikaa niitä valintoja, joita kyseisenä päivänä äänestämässä käyneet ovat tehneet.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä