Viime kesän yli Levillä säilöttiin 200 000 kuutiota lunta. Nyt tavoiteltava määrä 300 000 kuutiota on uusi Suomen ennätys. (Kuva: Tapio Mainio)

Vaikka rinnekausi on päättynyt ja hellettä pukkaa koko Suomeen, Levillä tehdään parhaillaan historiansa suurinta lumivarastoa. Sen koko on peräti 300 000 kuutiota, kertoo Levi Ski Resort Oy:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Valtaisan lumimäärän siirtämiseksi tarvittaisiin 30 000 kuorma-autoa. Todellisuudessa lumi pusketaan järeillä rinnekoneilla kasoihin, joista yhtä ajaa Severi Ahokangas. Lopuksi kasat muotoillaan kaivinkoneella ja peitellään auringolta ja vesisateelta suojaan.

Viime kesän yli Levillä säilöttiin 200 000 kuutiota lunta. Nyt tavoiteltava määrä on uusi Suomen ennätys. Suurimman kasan korkeus on 9–10 metriä, kertoo Palosaari.

Lumi pusketaan kasoihin järeillä rinnekoneilla, joista yhtä ajaa Severi Ahokangas. (Kuva: Tapio Mainio)

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Näin seuraava, syksyn 2024 rinnekausi voidaan aloittaa 4. lokakuuta, vaikka taivaalta ei sataisi yhtään lunta, kertoo Levin hissiyhtiön eli Levi Ski Resort Oy:n liiketoimintajohtaja Marko Mustonen. Näin varmistetaan myös pujottelun Levin maailmancupin 20-vuotisjuhlakisat. Vuonna 2015 kisat peruttiin, koska koko syksy oli lauha ja satoi vettä.

Lumikasa tehdään höyläämällä rinnekoneilla rinteestä laajalta alueelta lumet (pakkasilla tehdyn tykkylumen paksuun noin 2 metriä) yhteen kasaan. Suuria kasoja tehdään useita ja ne päällystetään Finnfoam-yhtiön kehittämillä eristematoilla, jolloin kasasta haihtuu kesän aikana enintään 20 prosenttia.

Vertailun vuoksi myös Kuusamossa Rukalla tehdään historian suurinta 160 000 kuution kasaa rinteeseen ja 50 000 kuution kasaa hyppyrimäen lähelle. Esimerkiksi vuonna 2019 Levillä säilöttiin kaksi 30 000 kuution kasaa, jota pidettiin silloin suurena määränä.

– Lumivarmuus on tärkeää myös matkailun markkinoinnissa, sillä näin matkailijat uskaltavat varata ajoissa hotellin. Meillä Rukalla rinne avataan varmasti myös 4. lokakuuta, sanoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Rukan Saaruassa tuleva kausi oli tekeillä huhtikuussa 2024. (Kuva: Hanna Rautio)

Rukalla Saaruan rinteillä lumet säilöttynä alkavaa kautta varten syyskuussa 2022. (Kuva: Hanna Rautio)

Suomessa on lumiosaamista

Sekä Levi että Ruka ovat liikevaihdolla ja hissinousuilla mitattuna kaksi ylivoimaisesti Suomen suurinta rinnekeskusta. Levin hissiyhtiöstä omistaa 51 prosenttia Kittilän kunta. Osakkeista 49 prosenttia on Levin Matkailukeskus Oy:lla, jonka pääomistaja on ammattiliitto Pro.

Lunta pukataan Levillä vielä viikon ajan kasaan useassa työvuorossa useilla rinnekoneilla. Valtavat eristematot vieritetään talonkokoisten kasojen päälle sitä varten tehdyllä erikoiskoneella. Eristematon päällä oleva PE-muovikalvo estää vesihöyryn ja sadeveden pääsyn lumeen, ja samalla muovi toimii myrskysuojana.

– Suomalaista lumen säilömisosaamista viedään parhaillaan muun muassa USA:n Kaliforniaan, jossa kärsitään vesipulasta. Lunta säilömällä saadaan laskettelijoille lunta, mutta myös lunta, jossa on vettä ja se ei haihdu eristämisen ansiosta helteellä taivaalle, kertoo lumiasiantuntija Mikko Martikainen. Hän on ollut kehittämässä Finnfoam-yhtiölle eristeratkaisuja.

Eristematon päällä oleva PE-muovikalvo estää vesihöyryn ja sadeveden pääsyn lumeen. (Kuva: Tapio Mainio)

Lumetus kaiken A ja O

Suomessa on 70 rinnekeskusta, joista vain kaksi toimii pelkästään luonnonlumella. Kaikki muut tekevät lumitykeillä vedestä pakkasella keinolunta. Lisäksi yhä useampi keskus varastoi kesän yli lunta kauden aloituksen varmistamiseksi.

Esimerkiksi Ruotsissa yli 20 rinnekeskusta aloitti viime syksynä säilölumella, joista eteläisin Tolvmannbacken Tukholman eteläpuolella, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

– Lumetusjärjestelmät ovat jatkossakin hiihtokeskusten pääsysteemi lumen tuotannossa, mutta uuden ekologisesti ja taloudellisesti järkevän lumen varastointimenetelmän avulla hiihtokeskukset pääsevät avaamaan takuuvarmasti 1–4 rinnettä noin kuukausi ennen normaalia kauden avausta, Martikainen sanoo.

Levillä riittää lunta. (Kuvat: Tapio Mainio)

Lumivarmuus houkutteli Leville jo lokakuussa paljon matkailijoita. Kansainvälisten yöpyjien määrä kasvoi 49 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

– Säilölumen avulla voimme taata seitsemän kuukauden laskettelukauden huippuolosuhteissa, Mustonen kertoo.

Kuluneena talvena Levillä kirjattiin ennätykselliset 570 000 asiakasta, mikä oli eniten Suomen rinnekeskuksista.

Myös yhden päivän asiakasennätys meni rikki viikolla kahdeksan, kun sunnuntaina 25. helmikuuta, kun rinteessä oli peräti 10 000 laskettelijaa.

Tapio Mainio, teksti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*