Limingan koulujen ja esiopetuksen ruokalistat löytyvät nykyään näppärästi QR-koodin avulla. Koodilla varustettuja julisteita on koulujen ja esiopetusyksiköiden tiloissa, ja koodi on julkaistu myös kunnan sosiaalisessa mediassa. Kuva: Seppo Haavisto

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva, alle 800 henkilöä työllistävä Liminka on Suomen kekseliäin kunta, kertoo Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

–Olen tavattoman ylpeä Limingan kunnan työntekijöistä, jotka ovat arjen pyörityksessä innovoineet niin oman kuntamme kuin kaikkien muidenkin kuntien iloksi ja hyödyksi käytännön ratkaisuja sujuvoittamaan työtä, sanoo kunnanjohtaja Pekka Rajala tiedotteessa.

Liminka ilmoitti eri toimialoilta yli 50 kehittämistekoa Kuntatyö2030 -ohjelman ylläpitämälle Tekojen tori –sivustolle touko-syyskuun aikana. 

Kunnassa otettiin käyttöön esimerkiksi QR-koodi, joka ohjaa automaattisesti koulujen ja esiopetuksen kulloisenkin viikon ruokalistaan.  

–Koodi mahdollistaa jatkossa myös muun mielenkiintoisen ja informatiivisen ruokaan liittyvän materiaalin jakamisen, kertoo liikelaitosjohtaja Tanja Koski

Toinen liminkalainen kehittämisteko on ottaa oppilaat mukaan opettajarekrytointiin. Tupoksen koulun rehtori Satu Kemppainen pyytää haastatteluihin oppilaskunnan kautta 2-3 nuorta. 

–Halusin saada rekrytointitilanteessa näkyville hakijan suhtautumistavan lapsiin ja itse haastatteluun lasten ja nuorten näkökulmaa, hän sanoo. 

Haastattelussa oppilaat kysyvät kysymyksiä lomakkeelta ja he voivat esittää myös omia kysymyksiään. Haastattelun jälkeen vuorossa on arviointi- ja palautekeskustelu, jossa kuullaan myös oppilaiden mielipiteet valinnasta.

Kemppaisen mukaan käytäntö on lisännyt avointa vuorovaikutusta rehtorin ja oppilaiden välillä. Oppilaat tulevat kehumaan opettajia, keskustelu koulun toimintamalleista on yleistynyt, ja myös kritiikkiä nostetaan esiin, hän kertoo.

Lähes 200 kehittämisratkaisua eri kunnista

Kuntatyö2030 -ohjelman Hyvä kiertämään -kampanja toi touko-syyskuun aikana Tekojen torille lähes 200 uutta kehittämistekoa eri puolilta Suomea.

Valtaosa kehittämisteoista koski opetus- ja kasvatusalaa sekä sosiaali- ja terveysalaa. Lisäksi sivustolle ilmoitettiin paljon ratkaisuja, joissa kehitettiin koko organisaatiota. 

–Kunnissa tehdään valtavasti kehittämistyötä, mutta se jää usein piiloon. Kannustankin kaikkia jakamaan omia kehittämisoivalluksia rohkeasti ja avoimesti, jotta muut voisivat hyödyntää niitä oman työn ja palvelujen kehittämisessä, sanoo ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu.

Kaikkiaan Kuntatyö2030- ohjelma myönsi 58 palkintoa tuloksellisesta kehittämistyöstä kymmenille kuntatyöpaikoille. Palkinnot jaettiin 7.12. Finlandia-talossa Helsingissä.  

Ohjelman tarkoituksena on edistää kuntatyön tuloksellisuutta, tuottavuutta ja työelämän laatua sekä tehdä kuntatyötä näkyväksi.

Kuntatyö2030 -ohjelman taustalla ovat Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja kuntaa-alan pääsopijajärjestöt Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*