Ilman kilpailutusta hankittuja maa-aineksia oli käytetty muun muassa Kuningattarenranta-asuinalueen rakentamisessa, jossa järjestettiin asuntomessut vuonna 2023. (Kuva: Jukkatalot/Eveliina Vuorma)

Loviisan kaupunki on toiminut hankintalain vastaisesti hankkiessaan maa-aineksia ilman asianmukaista kilpailutusta. Tähän lopputulokseen tuli Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), kun se selvitti omasta aloitteestaan kaupungin maa-aineshankintoja vuosilta 2022-2024. KKV antoi Loviisan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä.

KKV:n tiedotteen mukaan kaupunki osti maa-aineksia tiettyihin rakennusprojekteihin neljältä eri yritykseltä. Ennen hankintoja yrityksiltä oli kysytty yksikköhinnat, mutta hankinnoista ei julkaistu hankintailmoituksia tai tehty kirjallisia hankintapäätöksiä tai -sopimuksia. Hankintojen kokonaisarvo oli vuonna 2022 noin 213 000 euroa ja vuonna 2023 noin 176 000 euroa. Toimittajakohtaisesti hankintojen vuosittainen arvo on vaihdellut noin tuhannesta eurosta yli 130 000 euroon.

Kaupungin asiassa antaman selvityksen mukaan laittomien hankintojen selvittelyä hankaloitti se, ettei tarkkaa tietoa tilaustavoista tai tilausten ehdoista ollut saatavissa. Tilauksia oli nimittäin tehty sähköpostitse, eivätkä kyseiset henkilöt ole enää Loviisan kaupungin palveluksessa.

Antamassaan päätöksessä KKV katsoo, että maa-ainesten hankinnat muodostivat luontevan hankintakokonaisuuden, jonka arvo ylitti hankintalain mukaisen kynnysarvon. Hankintalain 25 §:n 1 momentin mukaan tavara- ja palveluhankintojen kansallinen kynnysarvo on 60 000 euroa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Mikään hankintalain suorahankintaperuste ei myöskään soveltunut hankintaan. Hankinta olisi siten pitänyt kilpailuttaa.

Aiheesta enemmän KKV:n nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*