Luottamushenkilöiltä ”ei” liian yksityiskohtaiselle toiminnan ohjaamiselle
Kuntaliiton kyselyssä kunnanjohtajille, toimialajohtajille ja luottamushenkilöille tiedusteltiin myös kuntakentän näkemyksiä kuntien toimintaa ohjaavista velvoitteista.
Noin neljännes vastaajista eli 259 henkilöä kertoi avovastauksina mielipiteitään kuntien toimintaa ohjaavien velvoitteiden vähentämistarpeista.
Velvoitteet, joiden osalta katsotaan olevan muutostarpeita, koskevat muun muassa palvelujen määräaikoja. Tällaisia ovat erityisesti hoitotakuulaki ja toimeentulotuen palvelutakuu sekä lastensuojelun selvitysten palvelutakuu.
– Ryhmäkokoja koskevat velvoitteet nousevat esiin kevennettävinä määräyksinä. Erityisesti mainitaan lapsiryhmien koko päiväkodeissa ja opetusryhmien koko kouluissa sekä henkilöstömitoituksia koskevat velvoitteet erityisesti lasten päivähoidossa, vanhuspalveluiden hoitoyksiköissä ja terveydenhoidossa, kertoo erityisasiantuntija Sini Sallinen Kuntaliitosta.
Lisäksi toivotaan joustoa velvoitteisiin, jotka koskevat henkilöstön pätevyysvaatimuksia erityisesti lasten päivähoidossa, lastensuojelun laitoksissa, vanhustenhoidossa, perusterveydenhoidossa sekä neuvolatyössä. Tilajärjestelyihin toivotaan myös enemmän harkinnan varaa.
Monien suunnittelu- ja raportointivelvoitteiden koetaan rajoittavan liikaa kuntien toimintaa. Suunnittelua voisi vastaajien mielestä keventää erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä koulutuspalveluissa. Tilastot, raportit ja kyselyt kuormittavat liikaa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa ja ympäristönterveydenhuollossa.
– Kuntaliitto haluaa kehittää mekanismin jatkuvaan tehtävien arviointiin kuntien ja valtion välille. Tämä on ainoa tapa, jolla saamme kuntien tehtävien ja velvoitteiden määrän pysymään kohtuullisena tulevaisuudessa, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
Kuntaliiton mielestä kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen on välttämätöntä, jotta turvataan kuntien mahdollisuudet turvata peruspalvelut kuntalaisille joustavasti ja tehokkaasti.