Maakunnille tulevien kiinteistöjen vuokrataso on nyt selvillä. Vuokrien nousu kurtistaa kulmia eri puolilla Suomea. (Kuva: Ville Miettinen)

Maakuntien tilakeskus Oy:n keskiviikkona julkaisemat tulevien maakuntien tilavuokrat vuodesta 2020 alkaen ovat saaneet aikaan päänpyöritystä monissa maakunnissa. Kun vuokrat nousevat ja rahoitusosuudet laskevat, taloudellisia haasteita riittää.

-Suurin haaste tässä on se, että rahoitus laskee asteittain vuoteen 2025, mutta mahdollisista ylimääräisistä sote-kiinteistöistä ei päästä eroon kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Ja niiden vuokrat nousevat koko ajan. Maakuntien ensimmäiset vuodet tulevat olemaan kalliita, Pohjanmaan maakuntajohtaja Kaj Suomela arvioi.

Uuden Pohjanmaan maakunnan tilakustannukset ovat Maakuntien tilakeskuksen ilmoituksen mukaan toiminnan alkaessa 65,3 miljoonaa euroa. Summa on noin 10 prosenttia maakunnan arvioidusta budjetista. Vuokrien arvioidaan nousevan ensimmäisten toimintavuosien aikana jopa 37,5 prosenttia.

Pohjanmaalla arvio kunnille maakuntien käyttöön tulevista tiloista maksettavista vuokrista vuonna 2020 on 34,9 miljoonaa euroa. Tarkkaa tietoa siitä, minkä verran kaikkiaan vuokra- ja kiinteistökulut soten osalta tällä hetkellä ovat, ei vielä ole tarjolla. Se on kuitenkin jo nyt varmaa, että kolmen vuoden suoja-ajan jälkeen vuokramarkkinoilta löytyy runsaasti tyhjiä entisiä sote-kiinteistöjä myös Pohjanmaan suunnalla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Kuntien kanssa on jo puhuttu keinoista, millä näitä kiinteistöjä voidaan jalostaa muuhun käyttöön. Jos muuta käyttöä maakunnan vuokraamille tiloille löytyy jo aiemmin, niin eihän niitä ole pakko pitää Tilakeskukselle vuokrattuina kolmea vuotta, pohtii maakuntajohtaja Kaj Suomela.

Siun Sotessa muutosta jo tehty

Tarkat kiinteistökululaskelmat jäävät saamatta myös Pohjois-Karjalan suunnasta, vaikka siellä sotepalvelut on koottu jo nyt Siun Soten alle. Maakuntien tilakeskuksen mukaan vuokrat vuonna 2020 ovat Pohjois-Karjalan alueella 64,2 miljoonaa euroa.

-Pohjois-Karjalassa tilanne ei tule muuttumaan niin dramaattisesti kuin jossain muualla. Meillä on jo nyt Siun Soten kunnilta ja yksityisiltä vuokraamissa tiloissa vuokriin laskettuna pääoman tuottovaatimus, Siun Soten tekninen johtaja Juha Tornberg kertoo.

Satakunnassa iso muutos

Myöskään Satakunnassa ei yksiselitteistä vertailutietoa nykytilanteeseen ei ole. Sairaanhoitopiiriltä maakunnan käyttöön siirtyvien kiinteistöjen vuokrakustannukset ovat alkuvaiheessa 24,8 miljoonaa euroa ja siirtyvät vuokrasopimukset 2,1 miljoonaa.

Valtiolta uudelle maakunnalle siirtyy kiinteistöjen vuokrakustannuksia 1,1 miljoonaa. Kuntien omistamien tilojen osuus puolestaan on 38 miljoonaa ja kunnilta siirtyvien vuokrasopimusten osuus 11,7 miljoonaa euroa. Lisäksi Tilakeskuksen laskelmissa on huomioitu käynnissä olevat investoinnit.

Kaikkiaan alkuvaiheen vuokramenoiksi ilmoitettiin keskiviikkona 77,7 miljoonaa euroa.

-Kiinteistöjen vuokrakustannukset nousevat, sillä vuokra perustuu rakennusten todelliseen kuntoon ja kunnossapitoon. Kunnossapitoon varataan rahaa, jotta rakennus säilyy käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään. Tulevan maakunnan vuokrakustannukset ovat yksi isoimpia muutoskustannuksia maakunta- ja sote-uudistuksessa, johon toivotaan valtiolta lisärahoitusta normaalin yleiskatteisen rahoituksen lisäksi, kertoo Satakunnan maakuntauudistuksen talousasioiden valmistelija Tuomas Hatanpää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*