Salon kaupungin vuonna 2019 toimeenpanema ostoliikenteen palveluhankinta vuosille 2019–2024 ja kahden vuoden optiokaudelle menee uusiksi. Markkinaoikeus kumosi viime viikolla tekemällään päätöksellä kaupunkikehityslautakunnan reilu vuosi sitten tekemän hankintapäätöksen. Hankinnan arvoksi oli ilmoitettu 3,2 miljoonaa euroa vuodessa.

Markkinaoikeuteen hankinnasta valitti Miodex Oy, joka oli suljettu pois hankinnasta. Yhtiön esittämiin väitteisiin virheistä hankintamenettelyssä ei kuitenkaan markkinaoikeus tarkemmin ottanut kantaa, sillä asiaa selvittäessä paljastui, että hankintayksikkö ei ollut julkaissut hankinnasta erityisalojen EU-hankintailmoitusta, vaan hankintalain mukaisen EU-hankintailmoituksen.

-Väärän ilmoitustyypin johdosta ne toimittajat, jotka ovat etsineet juuri erityisalojen kuten liikenteen alan toimijoiden hankintoja, eivät ole voineet löytää hankintailmoitusta. Vaikka hankintailmoitus on sinänsä ollut kaikkien mahdollisten tarjoajien luettavana hankintasäännöksissä tarkoitetuissa tietokannoissa ja ilmoituspaikoissa, ilmoitusten suuren lukumäärän vuoksi kaikkien hankintailmoitusten seuraaminen on kuitenkin työlästä eikä tällaista toimintatapaa voida pitää toimittajien kannalta vaikeuksitta mahdollisena tai edes kohtuullisena, markkinaoikeuden ratkaisussa todetaan.

Markkinaoikeuden mukaan ainoa tapa korjata asia on kilpailuttaa ostoliikenteen hankinta uudestaan. Tätä vaatimusta terästettiin puolen miljoonan euron suuruisella uhkasakolla. Kaupungin maksettavaksi määrättiin myös valittaneen yhtiön yli 6000 euron oikeudenkäyntikulut.

Ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*