Euran kunnan yhteistyö paikallisen metsänhoitoyhdistyksen tuo huomautuksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta.

Euran kunta on saanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV) huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä. Kunta oli vuonna 2021 ostanut suorahankinta ilman erillistä kilpailutusta metsänhoitopalveluista metsänhoitoyhdistys Lounametsä ry:ltä noin 70 000 eurolla. Kunnan olisi tullut kilpailuttaa uudelleen vuosittain neuvottelemansa palvelusopimukset ja julkaista niistä asianmukainen hankintailmoitus.

Kunta perusteli suorahankintaansa sillä, se oli vuonna 2008 solminut metsänhoitoyhdistyksen kanssa toistaiseksi voimassa olevan hankintasopimuksen, jonka perusteella metsänhoitopalveluita hankittiin. Palveluhankinnat oli tehty kulloinkin voimassa olevien toimitusehtojen puitteissa. Lisäksi kunta katsoi, että vuonna 2008 voimassa olleen lainsäädännön perusteella hankintaa ei ole tarvinnut kilpailuttaa metsänhoitoyhdistyksen erityisaseman vuoksi.

KKV katsoi ratkaisussaan että vuonna 2008 solmittu sopimus on ollut yleisluonteinen ja palvelujen hinnoista ja toimitusehdoista oli käyty neuvottelut vuosittain. Näin ollen hankinnat eivät perustuneet aiempaan hankintasopimukseen, vaan ovat olleet erillisiä suorahankintoja. Virasto katsoi myös, ettei kunnan jäsenyys metsänhoitoyhdistyksessä ole hankintalain mukainen suorahankintaperuste.

-Jos toistaiseksi voimassa olevan hankintasopimuksen ehtoja neuvotellaan uudelleen, voi kyseessä olla olennainen sopimusmuutos tai suorahankinta. Hankintayksiköiden kannattaa myös huomioida, että metsänhoitoyhdistykseltä ei voida hankkia palveluja kilpailuttamatta sillä perusteella, että hankintayksiköllä on kyseisen yhdistyksen jäsenyys, KKV:n asiantuntija Lotta Sahamies arvioi asiaa viraston nettisivuilla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*