Ministeri Virkkunen: Erilaisia lähidemokratian malleja tulee miettiä
Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.) sai keskiviikkoaamuna runsaat 60 viestiä kaksituntisessa suorassa verkkokeskustelussa, joka koski kuntalain uudistamista.
Viestit, jotka olivat niin kysymyksiä, ehdotuksia, kritiikkejä kuin kehujakin, koskivat erityisesti pakkoliitoksia ja sote-uudistusta.
Huolta herätti myös se, kuinka sote-hälinän seassa turvataan kuntien kulttuuri- liikunta- ja nuorisopalvelut.
– Juuri ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ja asukkaiden elämänlaadun ja hyvinvoinnin kannalta erilaiset vapaa-ajan palvelut, kulttuuri, liikunta, kirjastot ovat aivan keskeisiä, Virkkunen korosti.
– Kuntarakennelaissa kunnat velvoitetaan selvittämään vähintään noin 20 000 asukkaan kunnan muodostamista. Tämän kokoisessa kunnassa on riittävät resurssit ja asiantuntemus myös laadukkaiden vapaa-ajan palveluiden järjestämiseen.
Keskustelua käytiin myös siitä, millaiset mahdollisuudet kuntalaisten osallistumiselle ja vaikuttamiselle tulevaisuuden kunnassa on.
– Kun kunnat yhdistyvät, uuden kunnan valtuusto on luonnollisesti se, joka päättää koko kuntaa koskevat merkittävimmät asiat. Mutta halutessaan valtuusto voi perustaa esimerkiksi kunnanosalautakuntia, joille delegoidaan osa päätöksenteosta, Virkkunen totesi.
– Erilaisia lähidemokratiamalleja kannattaa tosiaan miettiä ja kehitellä. Uudessa kuntalaissa on tarkoitus tarjota lähidemokratiaan myös entistä parempia yhteisiä "työkaluja", etteivät nämä hyvät toimintamallit jäisi vain yksittäisten kuntien innovaatioiden varaan.
Keskustelu otakantaa.fi-foorumilla on suljettu, mutta käyty keskustelu on sivustolla nähtävissä.