Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ilmoitti maanantaina kannanotossaan kannattavansa järjestöjen esityspakettia pääpiirteissään, Gustafsson valitsi sanansa hieman varovaisemmin.

Vanhempainliitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen Rehtorit ry sekä Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat Opsia ry haluavat muun muassa koulujen rehtoreille valtuudet evätä vaarallisen oppilaan oikeuden opetukseen enintään kolmen päivän ajaksi. Nyt opetus voidaan lain mukaan evätä vain jäljellä olevan työpäivän ajaksi.

Kolmen päivän "pikaerotukseen" liittyisi aina sosiaalitoimen ja kouluterveydenhuollon velvoite ryhtyä selvittämään oppilaan ja tämän perheen hyvinvointia.

Uutta olisi myös rehtorin ja opettajan oikeus ottaa oppilaalta pois häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava esine. Nyt opettajat voivat vain pyytää esineiden, kuten teräaseiden tai tupakka-askien, vapaaehtoista luovutusta. Lain mukaan opettaja ei kuitenkaan saa takavarikoida esinettä oppilaalta tai tämän laukusta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan viime vuosien kouluammuskeluilla on ollut vaikutuksensa muutosesityksiin.

–Maailma näyttää menevän siihen suuntaan, että lapset ja nuoret oppivat, että on hirveästi yksilöllisiä oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia, Luukkainen sanoo.

Jälki-istunnosta pihatöihin

Ministeri Gustafsson innostuu eniten ehdotuksesta, joka toisi jälki-istuntoihin yleishyödyllistä toimintaa. Järjestöt haluaisivat, että oppilaat voisivat jälki-istuntojen aikana vaikkapa haravoida koulun pihaa tai järjestellä juhlasalin penkkejä.

–Jälki-istunto ei aina ole se paras ja toimivin rankaisukeino. Pitää muistaa, että kurinpito on vain osa kokonaisuutta. Tarvitaan myös oppilaiden osallisuuden lisäämistä. Mielestäni tässä sinänsä hyvässä esityspaketissa jäivät ennaltaehkäisevät toimenpiteet liian vähälle käsittelylle, summasi Gustafsson.

OAJ:n Luukkainen toivoo, että lakimuutoksia syntyy jo tällä hallituskaudella. Gustafssonin tavoite on saada uudistuksia aikaan ensi vuoden loppuun mennessä.

(KL / STT / Hanna Nissinen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*