Mustasaaren kunnanvaltuusto päätti 2.4. pidetyssä valtuuston kokouksessa hylätä Vaasan kanssa neuvotellun kuntaliitoksen äänin 2319. Periaatteessa selvä päätös, kun neuvoa-antavassa kansanäänestyksessäkin selkeä enemmistö kuntalaisista oli samaa mieltä.

Mutta eipäs se sitä kuitenkaan ollut. Kunnanhallitus oli nimittäin viikkoa aiemmin pitämässään kokouksessa palauttanut asian jatkovalmisteluun, eikä ollut tuomassa asiaa valtuustoon lainkaan. Valtuuston kokouksen alussa asia päätettiin kuitenkin äänin 24–19 ottaa kiireellisenä käsittelyyn ilman kunnanhallituksen tekemää pohjaesitystä.

Mustasaaren kunnan päätösasiakirjojen mukaan Kuntaliiton lakiyksikkö oli katsonut suullisessa ja kirjallisessa lausunnossaan, että kunnanvaltuusto voi päättää asiasta rajoituksitta. Kuntaliitossa oltiin sitä mieltä, että kunnanvaltuuston pitää saada ottaa kantaa valmisteltuun ja kansanäänestyksen kohteena olleeseen sopimukseen. Kuntaliiton kannanotto perustui tukevasti kuntalakiin, valtuuston ylimpään päätösvaltaan ja kuntaliitoksen deadlineen, joka ministeriön suuntaan oli huhtikuun viimeinen päivä.

Mäenpää eri mieltä Kuntaliiton kanssa

Osa kuntapäättäjistä oli valtuuston kokouksen jälkeen heti tuoreeltaan eri mieltä asiasta ja kunta pyysi lisää asiantuntijalausuntoja. Professori Olli Mäenpää ja oikeustieteen lisensiaatti Tanja Mansikka katsoivatkin lausunnoissaan, että kunnanvaltuuston päätöksellä hylätä yhdistymisesitys ei ole oikeusvaikutuksia, koska päätös ei perustunut kunnanhallituksen tekemään lopulliseen ehdotukseen kuntien yhdistymisesityksestä kuntarakennelain 7. §:n 2. momentin mukaisesti. Mäenpään mielestä kunnanvaltuuston päätös hylätä yhdistymisesitys oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja kunnanvaltuusto oli ylittänyt toimivaltansa.

Kuntaliitospäätöksestä on sittemmin valitettu myös Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituksen taustalla on Mustasaaren Suomenkielisten Kunnallisjärjestön (MSK) valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Kari Hietamäki. Koska hallinto-oikeus selvittää vuoden sisällä kuntaliitospäätöksen laillisuuden, niin kunnanhallitus pani 2.4. tehtyjen päätösten laillisuuden valvonnan pöydälle alkuviikon kokouksessaan.

-Tämä on ollut laaja prosessi, ja kunnanhallitus haluaa nyt varmistaa laillisuuden. Sen vuoksi katsottiin parhaaksi odottaa hallinto-oikeuden päätöstä, sanoo hallintojohtaja Linda Jakobsson-Pada kunnan nettisivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Hallituksen puheenjohtaja jätti paikkansa

Kuntaliitosta vahvasti puoltanut kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gåstgivars ilmoitti heti kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen luopuvansa Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävästä. Irtisanomistaan hän perusteli kunnanvaltuuston päätöksellä ottaa kuntaliitosasia käsiteltäväksi kunnanhallitukselta.

-Vaikka hallinto-oikeus katsoisi, että päätös ei noudattanut lakia, kunnanvaltuusto ei voi sellaisenaan hyväksyä päätöksen 2.4. perusteena ollutta sopimusta. Sopimus ja sen liitteet ovat muun muassa sidottuja aikatauluun, jota ei enää voida noudattaa. Tarvitaan uusi prosessi, uusi valmistelu ja uusi sopimusehdotus, jotta kuntaliitos voisi tulla ajankohtaiseksi, arvioi Jakobsson-Pada.

Tuli hallinto-oikeudesta millainen päätös tahansa, niin jollain tavalla valtuuston tekemän päätöksen valvonta on hoidettava. Itse kuntaliitoksen lopputulokseen ei hallinto-oikeuden ratkaisulla ole mitään merkitystä. Nyt väännetään vain kättä siitä, syntyikö se sama lopullinen päätös valtuustossa oikeassa vaiko väärässä järjestyksessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä