Markkinaoikeus kumosi Lapin sairaanhoitopiirin hankintapäätöksen. HK Scanin lihapalat eivät olisi olleet liian suuria, vaikka tuotekoodit niin väittivät.

Tuotetietojen tarkistus netistä pisti Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän elintarvikehankintoja uusiin puihin. Yhtenä osana isompaa kokonaisuutta tarjousta oli pyydetty kypsistä lihapaloista, joiden tuli olla 16 milliä kanttiinsa. Hankintayksikön suorittamassa oma-aloitteisessa netti- ja esitetarkistuksessa HK Scanin lihapalat oli todettu neljä milliä liian suuriksi ja tarjous oli suljettu ulos hankinnasta.

Markkinaoikeuteen valittanut yhtiö oli kuitenkin tarjouksessa sitoutunut toimittamaan juuri sovitun kokoisia lihapaloja, vaikka tuotekoodit julkaisuissa muuta väittivät. Tarjouspyynnössä oli myös todettu, että tarjouksia vertaillaan sellaisenaan kuin ne on toimitettu eikä hankintayksikkö etsi tietoja esimerkiksi tarjoajan internetsivuilta tai esitteistä, jotka on toimitettu tarjouksen liitteenä, ellei niitä ole erikseen mainittu tarjouspyynnössä.

Asiaa tutkinut markkinaoikeus päätyi valittajan kanssa samalle kannalle ja määräsi hankintayksikön arvioimaan uudelleen tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden ja tekemään uuden perustellun hankintapäätöksen. Aiempaa hankintapäätöstä ei ole pantu toimeen.

Määräystä tehostaakseen markkinaoikeus asetti päätökselle 200.000 euron uhkasakon. Kypsien lihojen hankintasopimuksen arvoksi on arvioitu noin kaksi miljoonaa euroa. Sopimuskausi oli kilpailutuksessa mallia 1+3 vuotta.

 

Markkinaoikeuden päätös

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*