Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puolisonsa Suzanne Innes-Stubb sekä presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio tervehtivät ihmisiä Presidentinlinnan parvekkeelta virkaanastujaisseremonioiden jälkeen. (Kuva: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja tohtori Jenni Haukio sekä uusi presidenttipari Alexander Stubb ja Suzanne Innes-Stubb saapuivat Presidentinlinnaan kello 11 aikaan perjantaina, mistä presidentinvirkaanastujaisjuhlallisuudet alkoivat.

Kauppatorille Linnan edustalle kerääntyi jo heti aamupäivästä runsaasti yleisöä seuraamaan päivän tapahtumia.

Uusi presidenttipari Alexander Stubb ja Suzanne Innes-Stubb saapumassa Presidentinlinnaan perjantaina. (Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Stubb, 55, on Suomen 13. presidentti. Sauli Niinistö, 75, jättää tasavallan presidentin tehtävänsä kahden kauden eli kahdentoista vuoden jälkeen.

Kello 12 alkaneessa eduskunnan täysistunnossa väistyvä tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti eduskunnalle, kansalaisille ja seuraajalleen puheen.

– Toivotan teille voimia ja viisautta näinä vaikeina ja arvaamattomina aikoina. Uskon teidän saavuttavan kiitokset luottauksen luomisesta oikeudentuntoisesti ja vastuullisesti, presidentti Niinistö lausui lopuksi Stubbille.

Alexander Stubb antoi perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen.

– Ryhdyn hoitamaan tätä tehtävää nöyränä ja kiitollisena. Nöyränä sen edessä, että olen saanut valtakirjan ja vastuun tähän vaativaan tehtävään suoraan Suomen kansalta. Kiitollisena siitä, että saan palvella rakasta isänmaatamme näinä vaikeina aikoina, tasavallan presidentti Alexander Stubb lausui ensimmäisessä puheessaan.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kiitti ensin väistyvää presidenttiä ja toivotti lopuksi uuden tasavallan presidentin tervetulleeksi tehtäväänsä hyvähenkisessä ja kannustavassa puheessaan.

Tasavallan presidenttiys on siirtynyt Sauli Niinistöltä Alexander Stubbille. Presidentit puhuivat eduskunnan täysistunnossa 1. maaliskuuta. (Kuva: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA)

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä