OAJ uhkaa ryhtyä vastatoimiin Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkeja vastaan, jos ne eivät luovu aikeistaan muuttaa uusien opettajien rekrytointikäytäntöä. Kaupungit ovat päättäneet, että jatkossa uusien opettajien palvelussuhteet alkaisivat silloin, kun työntekovelvoitekin alkaa. Aiemmin uudet opettajat on palkkalistoille pääsääntöisesti jo elokuun alusta lukien, vaikka tuolloin on vielä kesälomaa jäljellä.

KT Kuntatyönantajat toteaa, että kaupunkien suunnittelema uusi opettajien rekrytointikäytäntö ei ole lainsäädännön vastainen. Kyse ei ole palkanleikkauksesta, vaan enemmänkin tavoitteesta tasapuoliseen kohteluun suhteessa kunnan muihin henkilöstöryhmiin. OAJ:n uhkaukset vastatoimista sen sijaan ovat lainvastaisia, jos kyse on laittomilla työtaistelutoimenpiteillä uhkaamisesta.

– Uudessa käytännössä on kyse nimenomaan uutena alkavista palvelussuhteista, joten kukaan aiemmin palkattu työntekijä ei menetä muutoksessa mitään, painottaa Kuntatyöntekijöiden johtava työmarkkinalakimies Tarja Metsäranta.

Neuvotteluja lääkkeeksi

Kaupunkien linjaus ei opettajia miellytä. Tosin äänenpainot puhelimessa ovat astetta sovinnollisempia, kuin viime viikon tiedotteessa. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ei suostu yksilöimään, millaisia mahdolliset vastatoimet olisivat, vaan tarjoaa vaihtoehdoksi neuvottelujen tietä.

– OAJ haluaa neuvotella asioista, eikä kärjistää niitä. Uskon, että kaupunkien kanssa tullaan keskustelemaan tästä asiasta samassa yhteydessä monien muiden asioiden kanssa. Nuoriin opettajiin kohdistuva palkkausmuutos ei ainakaan paranna kaupungin imagoa houkuttelevana työnantaja, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Vantaalla varsinaista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty. Kaupungissa on yksin perusopetuksessa parituhatta opettajaa, joten uusien työsuhteiden lyhentyminen parilla viikolla näkyy kaupungin kirstussa.

– Tässä päätöksessä on kyse yksinomaan rahasta. Kaupunki säästää päätöksen myötä 100.000 euroa vuodessa. Kaupungin talous- ja velkaohjelma on asettanut meille kovat säästötavoitteet ja niitä säästöjä etsitään kaikista mahdollista paikoista. Pitää myös muistaa, ettemme ole irtisanoneet tai lomauttaneet ketään, korostaa sivistystoimesta vastaava Vantaan kaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Aivan sama tilanne on jokaisessa Suomen kunnassa. Syystä tai toisesta opettajat ovat olleet vuosikausia, jolleivat vuosikymmeniä, muita ammattiryhmiä edullisemmassa asemassa. Ei lastenhoitajaa palkata heinäkuun alusta, jos päiväkoti on heinäkuun kiinni, miksi siis opettaja pitäisi palkata ajalle, jolloin opetusta ei ole? On tässä OAJ:llä neuvoteltavaa.

  2. Oletko nimimerkki ”minä” sitä mieltä ettei virka- ja työehtosopimuksia tule noudattaa?

    Opettajan palkka maksetaan koko vuodelta, jonka työpäivien lukumäärä on säädetty. Osa talviajan palkasta maksetaan siis opetuksettomana aikana. Näin siksi, että opettajat pysyisivät työpaikassaan eivätkä hakeutuisi kesän aikana muualle.

    Kyse on myös tasa-arvosta:
    opettaja A on palkattu toistaiseksi ja hän saa koko vuoden palkan.
    Opettaja B on palkattu lukuvuoden alusta lukuvuoden loppuun.
    Molemmat tekevät saman virkaehtosopimuksen mukaisen työn, mutta B saa vuotuisena huomattavasti pienemmän palkan.

    B on yleensä uusi, nuori opettaja.
    Onko tämä oikein?

    Lastenhoitajan ja opettajan sopimukset ovat erilaiset, tämä on muistettava!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*