Lapsiperheiden määrä on maan keskitasoa pienempi Etelä-Savon lisäksi Kymenlaaksossa ja Kainuussa. (Kuva: Pixabay)

Tilastokeskuksen tiedoista selviää, että lasten määrä on laskemassa alle miljoonan Suomessa.

Suomessa eli viime vuoden lopussa yhteensä 1 026 192 alle 18-vuotiasta, mikä on 52 538 vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Suomen väestöstä joka kolmas oli 1950-luvulla alle 18-vuotias, nyt enää harvempi kuin joka viides.

Eniten on vähentynyt alle kouluikäisten määrä. Lähes yhtä paljon on vähentynyt 3–6-vuotiaiden määrä.

Lisäksi erikoistutkija Marjut Pietiläinen ja yliaktuaari Minna Wallenius kirjoittavat Tilastokeskuksen verkkojulkaisussa, että ulkomaalaistaustaisten lasten määrä on noussut yli sadantuhannen. Näistä lapsista valtaosa on syntynyt Suomessa.

Lasten osuus suurin Pohjanmaalla

Vuonna 2022 alaikäisten lasten suurimmat osuudet olivat Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, missä useampi kuin joka viides väestöstä oli alle 18-vuotias. Näissä maakunnissa myös suuret perhekoot ovat tyypillisiä.

Alaikäisten osuus väestöstä oli puolestaan pienin Etelä-Savossa, 15 prosenttia.

Lapsiperheiden määrä on vähentynyt kymmenessä vuodessa suhteellisesti eniten juuri Etelä-Savossa, mutta myös Kymenlaaksossa ja Kainuussa, joissa alle 18-vuotiaiden osuudet olivat vuonna 2022 maan keskitasoa pienemmät.

Ulkomaalaistaustaisten lasten osuudet olivat puolestaan selvästi suurimmat Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Näissä maakunnissa joka viides lapsi oli vuoden 2022 lopussa ulkomaalaistaustainen.

Tilastokeskuksen asiantuntijat Pietiläinen ja Wallenius huomauttavat, että Ahvenanmaalla ulkomaalaistaustaisten lasten osuuteen vaikuttaa osaltaan ruotsalaistaustaisuus, koska 37 prosentilla ulkomaista syntyperää olevista taustamaa oli Ruotsi.

Pienimmät ulkomaalaistaustaisten lasten osuudet olivat puolestaan Etelä-, Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, joissa alaikäisistä lapsista kolme prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia.

Siinä missä lasten määrä kaikkiaan on vähentynyt, on ulkomaalaistaustaisten lasten joukko Suomessa viime vuosikymmeninä kasvanut.

Vuoden 2022 lopussa Suomen väestössä oli yhteensä 112 097 ulkomaalaistaustaista lasta. Edelliseen vuoteen verrattuna määrä on kasvanut noin 7 000 lapsella.

Lapsista 84 prosenttia suomenkielisiä

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 lopussa Suomen lapsista 84 prosenttia oli suomenkielisiä ja kuusi prosenttia ruotsinkielisiä.

Muita kuin kotimaisia kieliä puhui äidinkielenään 107 958 lasta eli 11 prosenttia kaikista lapsista. Vieraskielisten lasten määrä kasvoi edellisestä vuodesta 6 839 lapsella.

Yleisimmät vieraskielisten lasten äidinkielet ovat venäjä, arabia, somali, viro ja englanti. Ukraina oli 12:nneksi yleisin kieli vieraskielisillä lapsilla.

Pietiläinen ja Wallenius ovat kirjoittaneet edellä mainituista asioista Tilastokeskuksen Tieto&trendit-artikkelissa, jossa he täsmentävät, että ulkomaalaistaustaisiksi katsotaan henkilöt, joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä