Itä-Suomen AVIn mukaan sen alueella koulujen saavutettavuus on Manner-Suomen heikoin. (Kuva: Ville Miettinen)

Perusopetuksen saavutettavuus oli viime vuonna Itä-Suomessa selkeästi Manner-Suomen heikoin kaikissa ikäryhmissä ja kuntaryhmissä, todetaan Itä-Suomen aluehallintoviraston kokoamissa tiedoissa.

Seutukunnittain ja erityisesti kuntien välillä saavutettavuudessa oli viime vuonna huomattavia eroja. Yli kolmannes perusopetuksen oppilaista oli AVIn mukaan koulukuljetuksessa.

Perusopetusikäisten oppilaiden määrä vähenee tulevaisuudessa suurimpien kaupunkiseutujen ulkopuolella voimakkaasti, mikä vähentää koulujen määrää ja heikentää saavutettavuutta.

Osassa Itä-Suomen AVIn alueen maaseutumaisista kunnista vain noin kolmannes alakoulujen oppilaista asui enintään viiden kilometrin päässä koulusta. Vain kolmessa kunnassa Itä-Suomessa päästiin yli Manner-Suomen keskimääräisen saavutettavuuden.

MainosYläkoulujen saavutettavuus oli Itä-Suomessa selkeästi koko Suomen heikoin. Maakuntatasolla Pohjois-Karjalassa erityisesti Joensuun seutukunnan huonontunut tilanne heikensi saavutettavuutta koko maakunnassa Suomen heikoimmaksi. Alakouluissa Etelä-Savon tilanne on maakunnista maan heikoin.

Itä-Suomen kasvukeskusten Joensuun ja Kuopion seutujen ulkopuolella perusopetuksen ikäluokat ovat pienentyneet enimmillään jopa viidenneksellä. Väestöennusteen mukaan kehitys jatkuu voimakkaana.

Vaikka kaupunkiseutujen kasvava väestöennuste tasoittaa kokonaistilastoa, valtakunnallisesta kasvusuunnasta poiketen perusopetusikäisten määrä AVIn mukaan kokonaisuudessaan vähenee Itä-Suomessa. Maakuntien välisessä tarkastelussa oppilasmäärät vähenevät kaikkein eniten Etelä-Savossa.

AVI on koonnut tietoja alueellista peruspalvelujen arviointiraporttia varten. Raportteja voi tarkatella täällä.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*