Kuva: Jan-Kristian Kivi
Joulurauhan julistus on suosittu aattotapahtuma myös Porissa.

Huomenna, jos Jumala suo… Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen ei suinkaan ole ainoa, joka valmistautuu lukemaan jälleen joulurauhan julistuksen.

Turun lisäksi joulurauhan julistavat monet muutkin suomalaiskaupungit. Perinne on säilynyt erityisesti keskiaikaisissa kaupungeissamme, kuten Naantalissa, Porvoossa ja Raumalla.

Porvoossa raastuvanoikeus vahvisti joulurauhan julistuksen tekstin vuonna 1663. Sittemmin perinne hiipui, kunnes Porvoon museoyhdistys elvytti sen vuonna 1900. Nykyään joulurauha julistetaan Porvoossa Turusta lainatulla tekstillä.

– Alkuperäinen julistus on ruotsiksi ja se on niin kaukana nykykielestä, että sitä on vaikea ymmärtää, perustelee kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.

Myös Raumalla joulurauhan julistamisella on pitkät perinteet. Joulurauhan julistus on hyvässä lykyssä luettu siellä yhtäjaksoisesti yli 340 vuotta.

– Vanhin tunnettu suomenkielinen joulurauhan julistus on peräisin Raumalta. Se on vuodelta 1776 tai jopa sata vuotta vanhempi, kertoo vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors.

Porissa joulurauha julistettiin ensimmäisen kerran 1700-luvulla. Perinne elvytettiin vuonna 1960. Julistuksen lukee kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen Raatihuoneen edustalta.

– Joulurauhan julistus on todella suosittu tapahtuma. Jos aattona on aurinkoinen sää ja kevyttä pakkasta, niin kuulijoita on yli tuhat, kertoo kulttuurikoordinaattori Jan-Kristian Kivi.

Naantalin, Porin, Porvoon ja Rauman lisäksi joulurauhan julistavat ainakin Lappeenrannan, Mikkelin, Tornion, Uudenkaupungin ja Vantaan kaupungit.

Porvoossa joulurauha julistetaan Vanhan Raatihuoneen portailta. (Kuva: Niko Laurila)

TEKSTI: MEERI YLÄ-TUUHONEN

Avatar
Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*