Useimmilla kirjastoautoilla on vielä jäljellä runsaasti elinikää.

Kirjastoautojen määrä on vähentynyt nopeaan tahtiin. 15 vuodessa autojen määrä on laskenut 201:stä 140:een. Kirjastoautopalveluja tarjoaa 120 kuntaa.

Tietoa tilanteesta on koonnut Suomen Kirjastoseura. Kirjastoautoilla oli omat teemapäivät viime viikolla.

Seuran tietojen mukaan peräti 80 prosenttia kirjastoautojen lainoista on lasten tekemiä. Koulut ja päiväkodit ovat aktiivisia kirjastoautopalvelujen asiakkaita. Seuran mukaan kirjastoautot ovatkin merkittävä lasten lukemisen edistäjä.

Kirjastoautopalvelun saatavuus on heikentynyt isojen kaupunkien ulkopuolella. Taustalla ovat kuntien tiukentunut taloustilanne, 2000-luvun kuntaliitokset ja väestön muuttoliike kasvukeskuksiin.

Kun valtion rahoitusta ei enää kohdisteta erityisesti kirjastoautoihin, jotkut kunnat säästävät niissä. Kirjastoseuran arvion mukaan varsinkin pienissä kunnissa valmius investoida kirjastoautoihin vähenee.

Seuran mukaan osa kunnista on säästänyt kirjastoautopalveluista valtion rahoituksesta huolimatta.  Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitussuunnitelmassa vuosille 2014–2017 rahoitusta saaneet Mikkelin ja Sipoon kirjastoautojen hankinnat kaatuivat kunnan rahoituksen puutteeseen., Kirjastoseurasta kerrotaan.

Mikkelissä kirjastoautotoiminta on lopetettu kokonaan. Sipoossa taas ostetaan kirjastoautopalveluja Porvoosta.

Kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno myöntää, että isoilla kirjastobusseilla ei ole järkeä ajella syrjäkylillä, joista asukkaat ja palvelut ovat lähteneet.

Mutta hän toivoo, että kirjastoautopalvelun lopettamisen sijaan kunnissa tutkittaisiin mahdollisuutta toteuttaa palvelu kuntayhteistyönä. Edelleen kirjastoauto tyypillisesti ajaa vain yhden kunnan alueella.

Seuran kyselyyn tulleiden vastausten perusteella kentällä toivotaan uusia ideoita, eri kokoisia autoja ja vaihtoehtoisia toteutustapoja.

Nykyisten kirjastoautojen käyttöikää on useimmissa tapauksissa jäljellä 2020−2030‑luvulle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*