Osa kirjastoista joutuu miettimään talouttaan uusiksi, jos varausmaksut poistetaan kirjastolakia uudistettaessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Yleisradion mukaan kirjastolain uudistamisen yhteydessä kirjastoista aiotaan poistaa varausmaksut. Takana on ajatus, jonka mukaan niillä ei olisi taloudellista merkitystä kunnille.

Ylen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä ei kuitenkaan ole kattavaa tietoa nykytilanteesta. Helsinki menetti 400 000 euron tulot luopuessaan varausmaksuista 2015 alussa. Kuopiossa olisi edessä arviolta 55 000 euron tulonmenetys. Sitä ei Ylen haastatteleman vs. kirjastotoimenjohtajan Päivi Savinaisen mukaan saada katetuksi myöhästymismaksuja korottamalla, vaan edessä olisi säästötoimia.

Läheskään kaikki kirjastot eivät peri varausmaksuja. Esimerkiksi Lohjan, Vihdin ja Karkkilan Lukki-kirjastot päättivät juuri poistaa varausmaksut. Päämäärä on tehostaa aineiston kiertoa. Tulonmetys on tarkoitus kattaa nostamalla myöhästymishuomautusmaksu eurosta kahteen ja perimällä maksu noutamatta jääneestä varauksesta.

Lukki-kirjastoissa oli varauksia viime vuonna yhteensä 15 000 ja huomautuksia 14 460.

Kirjastolain uudistus on kohta lähdössä lausuntokierrokselle.

Ylen uutinen varausmaksujen poistamisesta täällä.

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä täällä.

Etelä-Suomen avi huolissaan lasten kirjastopalveluista

Keksiviikkona Yle kertoi, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto on huolestunut siitä, että kirjastopalvelut karkaavat lian kauas lasten ja nuorten saatavilta suurten taajamien ulkopuolella. Kirjastoautoista luovutaan, kun kuljettajat jäävät eläkkeelle eikä uusia palkata. Myös sivukirjastoja lakkautetaan.

– Maaseudun lapsilla kirjastomatkat ovat jo niin pitkiä, ettei niitä enää polkupyörällä kuljeta. Syrjäseuduilla bussiyhteydetkin ovat aika olemattomia. Taajamien ulkopuolella ihmiset ovat tottuneet hakemaan palveluita vähän kauempaa, mutta lapset pitää ottaa tässä erikseen huomioon, sanoi viraston kirjastotoimen ylitarkastaja Marjariitta Viiri Yleisradiolle.

Etelä-Suomen avin huolesta lisää täällä.

 

Edit: lisätty linkki Ylen uutiseen varausmaksujen poistamisesta 5.5. klo 17.22.

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*