Puheenjohtaja Markus Koski pohtii nuorten asioita edistäviä toimenpiteitä Nuva ry:n toimistossa Helsingissä. Kuva: Ville Miettinen

Nuorisoala ry:n järjestämät nuorten kunta- ja aluevaalit levittivät jälleen kerran demokratian sanomaa eri puolilla Suomea.

Ääniä annettiin yhteensä 74 902. Suomen nuorisovaltuustojen liiton eli Nuva ry:n puheenjohtaja Markus Koski näkee näin ison äänimäärän merkkinä nuorten kasvavasta kiinnostuksesta politiikkaa ja yhteiskunnallisia asioita kohtaan.

– On hienoa nähdä, että nuorten vaalit oltiin järjestetty jo lähes 200 paikkakunnalla. Se kertoo siitä, että kouluissa ja kunnissa suhtaudutaan demokratiakasvatukseen myönteisesti.

Tämän vuoden vaaleissa nuoret antoivat yli kaksinkertaisen määrän ääniä edellisiin nuorten vaaleihin verrattuna.

Kaikkiaan kuntavaaleissa annettiin ääniä 54 307. Niistä 5 239 hylättiin, joka vastaa 9,65 prosenttia annetuista äänistä.

– Huomioin paikkakuntakohtaisista tuloksista sen, että muutamassa katsomassani kunnassa entiset nuorisovaltuutetut olivat keränneet hyviä tuloksia nuorten vaaleissa, verrattuna vanhempiin ehdokkaisiin.

Aluevaaleissa äänensä antoi 20 595 nuorta, joista 3794 hylättiin, joka vastaa puolestaan 18,42 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Ministeriökin kuunteli nuoria

Nuorten vaalit ovat yksi osoitus siitä, että nuoria pyritään osallistamaan päätöksentekoon. Kaiken kaikkiaan Suomessa on paljon toimivia rakenteita nuorten kuulemiseen.

– Kuten esimerkiksi nuorisovaltuusto, Koski jatkaa.

– Näen, että parhaimmassa tapauksessa paikallisessa päätöksenteossa nuoria voidaan kuulla hyvin laajasti ja nuorten näkemyksiin suhtaudutaan avoimella mielellä. Kunta- ja aluekohtaisia eroja kuitenkin löytyy. Kaikkialla asiat eivät ole niin hyvin.

Valtakunnan tasolla ja lakihankkeita valmistellessa nuorten kuuleminen tapahtuu esimerkiksi lausuntopyyntöjen kautta.

– Tässä erityisesti nuorisojärjestöillä on suurempi rooli. Lakihankkeita valmistellessa nuorten kuulemista voisi olla enemmänkin, mutta olen myös törmännyt useaan hyvään esimerkkiin tämän saralta, esimerkiksi Nuva ry:n järjestämässä Huipputapaamisessa ministeriö on kuullut nuorten näkemyksiä valmistelussa olevista asioista. Tai esimerkiksi kun valmisteltiin puhelinten käytön rajaamista kouluissa, nuoria kuultiin, vaikka aikataulu oli tiukka.

Rohkaiseva kokemus

Nuorten vaalit ovat tärkeää demokratiakasvatusta.

– Äänestämisestä on tultava nuorille tapa ja tämä onnistuu parhaiten, kun totutaan ajatukseen äänestämisestä jo kouluissa. Toivon mukaan nämä vaalit rohkaisevat äänestämään, kun ikä riittää.

– Toisella asteella nuorten vaalit voivat innostaa täysi-ikäisiä äänestämään myös varsinaisena vaalipäivänä. Lisäksi nuorten vaalit antavat nuorille tärkeän kokemuksen siitä, että heidänkin näkemykset ja mielipiteet ovat arvokkaita, sillä nuorten vaalin tulos nostetaan esiin mediassa.

Joissain kouluissa oppitunnilla saa käyttää aikaa vaalikoneisiin ja puolueiden tutkimiseen ja se on hyvä asia, Markus Koski näkee.

– Joissain kunnissa nuorisovaltuusto organisoi nuorten vaalit, joka on myös hyvä esimerkki nuorten osallistamisesta, hän jatkaa.

– Lisäksi useassa kunnassa järjestettävien nuorisovaltuustovaalien kautta nuoret pääsevät harjoittelemaan äänestämistä. Silloin on aidosti mahdollisuus äänestää oma ehdokas nuorisovaltuustoon vaikuttamaan asioihin.

Markus Koski (kok.) on ehdokkaana kuntavaaleissa Nokialla.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*