Helsingin kouluverkkotarkastelun kohteisiin on kuulunut mm. kuvan Töyrynummen ala-aste. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupunginhallitus jätti toistamiseen pöydälle esityksen kouluverkkoasioiden käsittelyn nopeuttamisesta.

Esityksessä koulujen ja toisen asteen oppilaitosten perustamista, hallinnollista yhdistämistä ja lakkauttamista koskeva toimivalta siirrettäisiin kaupunginvaltuustolta opetuslautakunnalle.

Helsingin opetuslautakunta päätti lokakuussa puoltaa esitystä. Lautakunnan mielestä talousarvion toteuttamisen kannalta on ongelmallista, että palveluverkkopäätökset tehdään kaupunginvaltuustossa, vaikka opetuslautakunta vastaa opetustoimen talousarvion toteutumisesta.

Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Pilvi Torsti, sd., muistutti viime viikolla verkkosivuillaan, että Helsingin opetusvirastoon kohdistuneet säästötavoitteet kuluvan vuoden budjetissa olivat todennäköisesti liian suuret, mistä syystä koulutiloista luopumalla pyrittiin saamaan aikaan menovähennyksiä turhan hätäisesti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Niin asianosaisten (koulut, perheet) kuin päättäjien kannalta tilanne oli ongelmallinen, kun esimerkiksi eri päätöksentekovaiheissa tuli esiin uusia laskelmia ja uutta tietoa, toisinaan myös keskenään ristiriitaisia arvioita. Asianosaiset kokivat, että heidän kanssaan ei ehditty asioita valmistella ja pohtia.

Torstin mielestä päätöksenteon voisi siirtää opetuslautakuntaan, mutta vasta sitten kun päätöksenteon prosessit ja valmistelu on uudistettu.

– Käytännössä tämä kannattaa yhdistää meneillään olevan johtamisjärjestelmän laajempaan uudistamiseen, joka on tulossa voimaan 2017, Torsti näkee.

Aiheesta aiemmin: Helsinki aikoo nopeuttaa kouluverkkopäätöksiä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*