Noin yhdeksän kymmenestä oppilaasta oli koulun lähiopetuksessa 14.5., jolloin lähiopetusta alettiin järjestää kaikille oppilaille. (Kuva: Seppo Haavisto)

Koulujen avautumisen myötä myös varhaiskasvatuksen osallistujamäärät nousivat selvästi, käy ilmi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja aluehallintoviraston tekemästä kuntakyselystä.

Koronapandemian takia pääosin etäopetuksena toteuttu oeptus palasi lähiopetukseksi 14.5. Kuntakyselyn mukaan perusopetuksen kaikilta luokka-asteilta (1−9) keskimäärin 88 prosenttia osallistui opetukseen.

Johtaja Esko Lukkarinen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta arvioi, että lähiopetukseen palaaminen näyttää sujuneen varsin hyvin.

-Kunnat ja koulut ovat poikkeuksellisessa tilanteessa hyvissä ajoin suunnitelleet käytännön toimet oppimista, kouluyhteisön hyvinvointia ja terveyttä painottaen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisia ohjeita on taitavasti sovellettu paikallisiin olosuhteisiin. Tästä on hyvä jatkaa lukuvuoden loppuun ja kohti uuden lukuvuoden alkua, Lukkarinen sanoo OKM:n tiedotteessa.

Aluehallintoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön kuntiin viikolla 20 tekemässä kyselyssä kartoitettiin perusopetuksen lähiopetuksen sekä varhaiskasvatuksen osallistujamääriä torstaina 14.5.2020.

Perusopetukseen osallistumisessa oli kyselyn perusteella maakunnallista vaihtelua. Eniten perusopetukseen osallistuttiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla (yli 90 prosenttia oppilaista). Opetukseen osallistuminen oli vähäisintä Etelä-Karjalassa, jossa osallistumisprosentti oli 66.

Kyselyn perusteella 14.5. kunnalliseen varhaiskasvatukseen osallistui 56 prosenttia lapsista normaalitilanteeseen verrattuna koko Suomessa. Luku on 24 prosenttiyksikköä enemmän kuin viikolla 19. Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrän ennustetaan vielä nousevan, sillä osa perheistä on siirtänyt lasten paluuta päiväkoteihin viikonlopun yli.

Yksityisessä varhaiskasvatuksessa läsnä oli 62 prosenttia lapsista normaalitilanteeseen verrattuna, mikä on 26 prosenttiyksikköä edellisviikkoa enemmän.

Sekä kunnallisessa että yksityisessä varhaiskasvatuksessa läsnä olevien lasten määrissä oli maakunnallista vaihtelua. Eniten kunnalliseen varhaiskasvatukseen osallistuttiin Uudellamaalla (62 prosenttia) ja yksityiseen Satakunnassa (77 prosenttia).

Kyselyyn vastasi perusopetuksen osalta 220 kuntaa eli 74,8 prosenttia kaikista kunnista. Varhaiskasvatusta koskeviin kysymyksiin vastasi 257 kuntaa eli 87,4 prosenttia kaikista kunnista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*