Kuva: Riitta Uusitalo
Jyväskylän kaupunki sai 194 000 euron avustuksen alueelliseen toimintaan, jossa kehitetään Keski-Suomen kuntien nuorten taide- ja kulttuuripalveluita.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen, kesk., on päättänyt kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävistä ja rahoitettavista kokeiluista ja myöntänyt näiden kehittämiseen yhteensä 1,3 miljoonaa euroa avustuksia.

Kehittämistehtävät ovat uusia, ja niihin myönnettiin rahoitusta nyt ensimmäistä kertaa.

– On tärkeää, että kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä saadaan käynnistettyä valtakunnallisesti ja alueellisesti. Varsinkin pienissä kunnissa tuki on tarpeen, koska niissä henkilöstö- ja muut resurssit kulttuuritoimintaan ovat vähäiset, ministeri Kosonen sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Keväällä voimaan tulleen kuntien kulttuuritoimintalain mukaan uudella kehittämistehtävällä tuetaan kuntien kulttuuritoiminnan laatua, vaikuttavuutta, henkilöstön osaamista, asukkaiden yhdenvertaisuutta ja kuntien yhteistoimintaa. Valtakunnallisen kehittämistehtävän saaneen toimijan tulee tarjota asiantuntemusta kaikkien kuntien käyttöön, ja alueellisten kehittämistehtävien saaneiden toimijoiden yhden tai useamman maakunnan alueella.

Suurimman yksittäisen avustuksen, 300 000 euroa, sai Espoon kaupungin valtakunnallinen toiminta, jossa tunnistetaan olemassa olevaa osaamista ja jaetaan sitä kaikkien kuntien käyttöön. Toiminnan tuloksista tuotetaan vapaasti hyödynnettävä tietopankki. Espoon kumppaneina toiminnassa ovat Turun ja Rovaniemen kaupungit.

Alueellisista kehittämistehtävistä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toiminta kohdistuu Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella toteutettaviin kuntien kulttuuritoimintaa kehittäviin työpajoihin. Kaakon taiteen toiminta vastaa taiteellisen työn ja toiminnan edellytysten tukemiseen. Etelä-Pohjanmaan liiton ja Kuopion kaupungin toiminta liittyy kulttuurin yhdenvertaisen saatavuuteen, monipuoliseen käyttöön sekä taiteelliseen työhön ja toimintaan Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Jyväskylän kaupungin toiminta Keski-Suomessa painottuu erityisesti nuoriin.

Kokeiluhankkeina rahoitetaan Vaasan kaupungin, Myrskylän kunnan, Oulun kaupungin ja Mäntyharjun kunnan hankkeita. Vaasassa kehitetään virtuaalista taidetoimintaa vaikeasti kulttuurin pariin pääseville ikäihmisille ja mielenterveyskuntoutujille. Myrskylässä palkataan kulttuurituottaja vahvistamaan uudenlaista yhteistyötä ja Oulussa taiteen ammattilaisia kehittämään kaupunginosien kulttuuritarjontaa. Mäntyharjun kulttuuripalvelut toteuttavat etsivän kulttuurityön kokeilun, jossa mallia haetaan nuorisopalveluista.

Myönnetyt avustukset (linkki)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä