Kaksi kertaa valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi valittu Eskola Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla halusi pitää koulunsa, vaikka kaupunki sen lopetti. Kyläläiset perustivat yhdistyksen ja osakeyhtiön ylläpitämään kylätaloa, koulua ja muutakin toimintaa. Yhteistyökuntakin löytyi. Hanke sai paljon tukea ja julkisuutta. Muun muassa EU:n Smart Village -verkosto seurasi ja esitteli toimintaa. Nyt koulutyö Eskolassa on kuitenkin päättynyt, mutta rakennuksessa on edelleen monenlaista kyläläisten organisoimaa toimintaa. Luokkahuone on nyt päiväkodin käytössä. (Kuva: Esa Melametsä)

Lähikouluista kiistellään vaaleissa, valtuustoissa, kuntaliitosneuvotteluissa ja mediassa. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tuoreen tutkimuksen mukaan lähikoulun lakkauttaminen on sitä todennäköisempää, mitä vähemmän valtuute...

Haluatko lukea enemmän? Kirjaudu sisään tilaajatunnuksillasi, tai tartu tarjoukseen ja tilaa tästä Kuntalehti kuukaudeksi maksutta!

Ensimmäinen kuukausi on ilmainen, jonka jälkeen saat kolme kuukautta tarjoushintaan yhteensä 19,90 €.

Voit perua tilauksen tarjousjakson päättyessä tai antaa sen jatkua normaalihintaisena. Tilaus jatkuu automaattisesti, ellei sitä peruta.

Kuntalehden digitilaajana saat pääsyn kaikkiin verkkosisältöihin, tähtijuttuihin sekä kattavaan näköislehtiarkistoon.

Haluatko uppoutua uutisiimme myös ilman päätelaitteita? Täydennä tilaustasi printillä! Tilaa printtilehti osoitteessa kuntalehti.fi/tilaa