Lasten määrä putoaa ennennäkemättömällä vauhdilla Oulussa – ”Kouluja ja oppilaspaikkoja on liikaa”

Kiimingin yläasteen naapuriin rakennetaan alakoulu.
Tapio Mainio, teksti ja kuvat
Oulun kaupunki tavoittelee jopa kymmenen koulun sulkemista, sillä perusopetusikäisten lasten määrä vähenee syntyvyystilastojen mukaan jopa 3 800 oppilaalla vuoteen 2034 mennessä.
Tähän saakka Oulussa on jatkuvasti rakennettu uusia kouluja.
Tällä hetkellä Oulun alakouluissa on 13 400 oppilasta ja yläasteella 7 500 oppilasta. Lasten määrän väheneminen on siis ennennäkemätön.
– Se johtuu alhaisesta syntyvyydestä. Kouluikäisten lasten määrän jyrkkä vähennys on suurimmista kaupungeista dramaattisin juuri Oulussa, sanoo Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.
– Esimerkiksi Turussa syntyvyyden alenema on pitemmän ajan kehityksen tulos, hän sanoo.
Turussa ala- ja yläkoululaisia on tällä hetkellä yhteensä noin 15 000, kun Oulussa määrä on noin 20 900.
– Turussa ala- ja yläkouluikäisiä on selvästi vähemmän kuin Oulussa, mutta Oulun kulmakerroin alenee nyt muita suuria kaupunkeja nopeammin, sanoo Turun kaupungin strategiajohtaja Timo Aro.
Kouluja on liikaa
Oulun syntyneiden lasten suhteellinen vähennys oli Aron mukaan vuosina 2015–2024 suurista kaupungeista toiseksi negatiivisin Lahden jälkeen. Oulussa syntyneiden määrän muutos oli -25,2 prosenttia ja Lahdessa -25,5 prosenttia.
Vuonna 2015 Oulussa syntyi 2 481 lasta ja viime vuonna 1 856 lasta. Turussa vastaavat luvut ovat 1 947 ja 1 614 ja Lahdessa 1 133 ja 844.
– Oulun kokonaistilanne ei ole Turkuun verrattuna huono, mutta kehityksen suunta on yllättävän jyrkkä, Mika Penttilä sanoo.
– Sanoin jo usealle juuri valitulle kaupunginvaltuutetulle, että syksyllä heidän pitää valmistautua kipeisiin leikkauksiin. Kouluja ja oppilaspaikkoja on liikaa vähenevälle oppilasmäärälle, Penttilä huomauttaa.
Lapset muuttotunnelmissa
Oulusta on muuttanut nuoria perheitä etelään vaikean työllisyystilanteen vuoksi, joka koskee etenkin rakennusalaa. Oulussa on noin 15 000 työtöntä.
– Rakennusala ja sen valmistava teollisuus on perinteisesti ollut Oulussa suuri työllistä. Rakentamisen alalla on 13 prosenttia työvoimasta, sanoo BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.
Samoin Oulusta on muuttanut pääkaupunkiseudulle ja Turkuun useita ulkomaalaistaustaisia perheitä maanmiestensä luokse. Monilla heistä on suuri perhe ja kouluikäisiä lapsia.
Virkamiehet tuovat Penttilän mukaan lokakuun loppuun mennessä päätettäväksi kouluja koskevan Oulun palveluverkon uudistusesityksen.
Vuonna 2023 valtuusto päätti lakkauttaa pari pientä koulua, mutta nyt sulkemisuhka koskee pienten koulujen lisäksi selvästi suurempia kouluja.
Kiimingin Alakylään valmistuu uusi koulu.
Inhimilliset tekijät
Moni oululainen nuori perhe on valinnut asuinpaikkansa sen perusteella, että lähellä on inhimillisen kokoinen koulu, jossa oppilaat ja opettajat tuntevat toisensa.
Tällaisia kouluja sijaitsee muun muassa Oulujoen ja Kiiminkijoen varsilla. Esimerkiksi Kiimingin Alakylään valmistuu lähiaikoina uusi kyläkoulu palaneen tilalle. Ei olisi suuri yllätys, että naapurissa sijaitseva, vanhempi Tirinkylän koulu suljetaan ja oppilaat keskitetään Alakylän koululle.
– Alakylän koulussa on nyt 138 oppilasta. Uuteen kouluun valmistuu vanhan osan kanssa yhteensä 240 oppilaspaikkaa, kertoo Alakylän koulun rehtori Leila Asikainen.
Alakylään on kaavailtu 86 Tirinkylän oppilasta, jos koulu sieltä suljetaan.
– Alakylän on Tirikylästä pyörämatkan päässä, mutta toivottavasti pienet oppilaat pääsisivät koulukuljetukseen, koska tie on talvella pimeä ja luminen, Asikainen sanoo.
Myös osaa Ylikylän koulun 69 oppilaasta on kaavailtu Kiimingin keskustaan suunnitellulle uudelle koululle, jonka rakentaminen alkaa ensi vuonna.
Vastaavia esimerkkejä on tulossa lisää. Luvassa on syksyn mittaan kipakkaa keskustelua valtuustosalissa ja lehtien palstoilla.
Myöhemmin sama keskustelu käydään Penttilän mukaan myös lukioiden osalta, kun kutistuneet ikäluokat tulevat siihen ikään.
Oulun virkamiehet yrittivät jo noin kymmenen vuotta sitten karsia lukioverkkoa sitten, että suurlukio olisi syntynyt Oulun keskustaan. Sulkemisuhan alla oli muun muassa Oulunsalon lukio. Hanke kilpistyi päättäjien vastustukseen. Kovimmin suunnitelmaa vastustivat kaupungin reuna-alueiden valtuutetut.
Näin on varmasti käymässä myös alakoulujen leikkausesitykselle. Vaikka vuoden 2013 kuntaliitoksessa syntyi yli 200 000 asukkaan Suur-Oulu, on valtuustossa edelleen edustajia, jotka ajavat entisten Oulunsalon, Kiimingin, Yli-Iin ja Haukiputaan kuntien asioita.
Muun muassa Porissa kaikki lukioikäiset on keskitetty yhteen keskustan suurlukioon. Sellainen ei toimisi Penttilän mukaan Oulussa, koska lukioikäisiä olisi jatkossakin Poria enemmän.
Lue myös:
Koulusiunnittelu on heikkoa ja se ilmenee
liian pieninä kouluina sellaisilla alueilla joissa
oli ennakoitavissa tarvita suurempi koulu.
Hiukkavaara on niinkuin Rajakylän koulukin
suunniteltu aivan liian pienille oppilasmäärille
Se on osoitettavissa jo toista kertaa koulusuunnittelun virheeksi eikä syntyvyyden
laskulla ole mitään tekemistä suunnitteluvirheiden
seuraamuksista. Valvonta on pettänyt miten on toimittu. Kahvia ja pullaa on ainakin saatu ja Ö-mappiin saatettu laittaa Se on siinä
Ouluun olisi kyllä muuttamassa lapsiperheitä, jos maaseutumaisille alueille myönnettäisiin rakennuslupia. Tiedän useita perheitä, jotka olisivat halunneet alkaa rakentamaan Kiimingin kylille, mutta rakennuslupia ei myönnetä. Sitten Penttilä ihmettelee, kun nuoret perheet muuttaa pois ja lapset vähenee?! Virkamiehet ovat tehneet Oulussa jo pitkään tarkoitushakuista reuna-alueiden näivettämistä. Onneksi ”Suur-Oulun valtuustossa on edelleen edustajia, jotka ajavat entisten Oulunsalon, Kiimingin, Yli-Iin ja Haukiputaan kuntien asioita”, kuten tekstissä mainitaan ikäänkuin se olisi negatiivinen asia.
Oulussa on tutkittu mistä ongelmat johtuu. Kouluvirasto on linnoittunut omaan norsunluutorniin. Ei keskustele kaavotuksen kanssa ja väestöennusteet alueittain menee pieleen..Turvalliset pikku koulut suljetaan kun kylille ei kaavoiteta tontteja. Mammuttikouluja rakennetaan ja niihin kasaantuu ongelmat. Kouluvirastossa päälikköjä päällikön vieressä. Kiusaavat riviopettajia turhilla kyselyillä. Joittenkim rehtoreitten aika kuluu politiikan teossa