Maahanmuuttajien polku koulutukseen ja työelämään on nykyisellään liian pitkä ja jäykkä, Sanni Grahn Laasonen sanoo. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Hallitus on hyväksynyt esityksen vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta. Ehdotuksella luodaan uusi koulutusmalli maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutukseen vapaan sivistystyön toimintana.

Uuden koulutuksen keskeisenä sisältönä olisivat luku- ja kirjoitustaidon ja suomen tai ruotsin kielen opinnot sekä muut kotoutumisen edistämisestä annetun lain tavoitteiden mukaiset sisällöt. Opintoja voitaisiin yhdistää toiminnallisiin sisältöihin.

Tavoitteena on monipuolistaa maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opiskelumahdollisuuksia ja nopeuttaa heidän polkujaan koulutukseen ja työelämään. Nyt nuo polut ovat liian jäykkiä ja pitkiä, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

– Esimerkiksi kotona lapsia hoitavat maahanmuuttajavanhemmat jäävät usein koulutuksen ulkopuolelle. Kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset ja kesäyliopistot ovat jo nyt merkittäviä maahanmuuttajien kouluttajia ja kotouttajia. Otamme tämän osaamisen ja koko maan kattavan verkoston nyt uuteen käyttöön, Grahn-Laasonen.

Koulutuksen kohderyhmää olisivat erityisesti joustavia tai osa-aikaisia koulutusmahdollisuuksia tarvitsevat maahanmuuttajat. Tarkoitus on, että se tavoittaisi ja palvelisi kohderyhmiä, jotka tällä hetkellä jäävät koulutuksen ulkopuolelle, esimerkiksi kotivanhemmille ja henkilöille, joiden tarpeita muu koulutustarjonta ei nykyisellään vastaa. Osa-aikainen koulutus soveltuisi myös työssä käyville. Koulutusmalli hyödyntää vapaan sivistystyön koulutuksen joustavuutta, monimuotoisuutta ja eri oppilaitosmuotojen ominaispiirteitä.

Valtio vastaa kustannuksista

Esityksen mukaan opiskelijoilta ei perittäisi maksuja heidän kotoutumissuunnitelmaansa hyväksytystä opetuksesta, vaan valtio kustantaisi 100 prosentin osuudella opiskelijan kotoutumissuunnitelmaan hyväksytyn koulutuksen. Opetus- ja kulttuuriministeriö vahvistaisi vuosittain valtion talousarvion rajoissa opiskelijaviikkojen ja opetustuntien enimmäismäärät.

Maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon tehtävät siirtyvät opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalle vuodesta 2018 lukien. Aikaisemmin ne ovat kuuluneet työ- ja elinkeinoministeriön toimialalle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä