kuva: Savonlinnan kaupunki
Savonlinna haluaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026.

Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan lisäksi hankkeelle antavat tukensa myös maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta.

Maakuntien yhteishanke julkistettiin torstaina 11. lokakuuta Rantasalmella järjestettävässä Itä-Suomi nousuun -kutsuseminaarissa.

– Tiettävästi mikään hakijakaupunki ei ole aikaisemmin saanut samassa suhteessa ja laajuudessa taakseen vastaavaa määrää muita maakuntia, kaupunkeja ja kuntia, iloitsee Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen.

Etelä-Savon maakuntajohtajan Pentti Mäkisen mukaan kasvavasta itäsuomalaisesta me-hengestä kertoo se, että aloite asialle tuli Pohjois-Savon puolelta.

– Kaikki näkevät tämän investointina, jolla on kulttuurin välityksellä positiivinen vipuvaikutus koko Itä-Suomen vetovoimaisuuteen, taloudelliseen toimeliaisuuteen ja matkailuun, Mäkinen kertoo.

Pohjois-Savon maakuntajohtajan Marko Korhosen mielestä Savonlinna on kiistaton valinta yhteiseksi kulttuuripääkaupungiksi.

– Savonlinna on Itä-Suomen vanhin kaupunki. Se sijaitsee maakuntien keskuskaupunkien risteyspisteessä, jossa itä on vuosisatojen ajan kohdannut lännen.

Hanke on nimetty Saimaa-ilmiöksi Aki ja Mika Kaurismäen 1980-luvun alussa tekemän elokuvan mukaan. Elokuva kertoo Juice Leskisen ideoimasta Tuuliajolla-kiertueesta, joka koostui rock-konserteista Saimaan rantakaupungeissa.

Yksi suomalaiskaupunki valitaan koko Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Hakemukset jätetään vuoden 2020 loppupuolella. Osa hakijoista jatkaa toiselle kierrokselle vuonna 2021. Lopullisen nimityksen tekee riippumaton valintalautakunta vuonna 2022.