kuva: Savonlinnan kaupunki
Savonlinna haluaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026.

Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan lisäksi hankkeelle antavat tukensa myös maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta.

Maakuntien yhteishanke julkistettiin torstaina 11. lokakuuta Rantasalmella järjestettävässä Itä-Suomi nousuun -kutsuseminaarissa.

– Tiettävästi mikään hakijakaupunki ei ole aikaisemmin saanut samassa suhteessa ja laajuudessa taakseen vastaavaa määrää muita maakuntia, kaupunkeja ja kuntia, iloitsee Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen.

Etelä-Savon maakuntajohtajan Pentti Mäkisen mukaan kasvavasta itäsuomalaisesta me-hengestä kertoo se, että aloite asialle tuli Pohjois-Savon puolelta.

– Kaikki näkevät tämän investointina, jolla on kulttuurin välityksellä positiivinen vipuvaikutus koko Itä-Suomen vetovoimaisuuteen, taloudelliseen toimeliaisuuteen ja matkailuun, Mäkinen kertoo.

Pohjois-Savon maakuntajohtajan Marko Korhosen mielestä Savonlinna on kiistaton valinta yhteiseksi kulttuuripääkaupungiksi.

– Savonlinna on Itä-Suomen vanhin kaupunki. Se sijaitsee maakuntien keskuskaupunkien risteyspisteessä, jossa itä on vuosisatojen ajan kohdannut lännen.

Hanke on nimetty Saimaa-ilmiöksi Aki ja Mika Kaurismäen 1980-luvun alussa tekemän elokuvan mukaan. Elokuva kertoo Juice Leskisen ideoimasta Tuuliajolla-kiertueesta, joka koostui rock-konserteista Saimaan rantakaupungeissa.

Yksi suomalaiskaupunki valitaan koko Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Hakemukset jätetään vuoden 2020 loppupuolella. Osa hakijoista jatkaa toiselle kierrokselle vuonna 2021. Lopullisen nimityksen tekee riippumaton valintalautakunta vuonna 2022.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.