Leppävirran nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ville Soininen, sivistysjohtaja Sari Ihalainen ja kunnanjohtaja Matti Raatikainen.
Leppävirran nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ville Soininen, sivistysjohtaja Sari Ihalainen ja kunnanjohtaja Matti Raatikainen sertifikaatin luovuttamistilaisuudessa. (Kuva: Kaisa Suhonen).

Janakkala, Leppävirta, Tuusula ja Vantaa ovat saaneet tämän vuoden ensimmäiset Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatit. Sertifikaatit myönsi Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry (Nuva).

Nuorisovaltuustomyönteisessä kunnassa nuorisovaltuuston tila on vakaa ja kunta tarjoaa erinomaisen perustan nuorisovaltuuston toiminnalle, Nuvan kriteereissä määritellään. Kunnassa on lisäksi nuorisovaltuustotoiminnan vaikuttavuutta tukevia rakenteita, joita käytetään ja kehitetään aktiivisesti.

Leppävirralla nuorisovaltuusto on toiminut vasta kolme vuotta, mutta toiminta on ollut sitäkin dynaamisempaa. Nuorilla on lautakuntapaikat kulttuuri-, koulu- ja teknisessä lautakunnassa. Lisäksi Leppävirran nuorisovaltuusto osallistuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmään, vammaisneuvostoon ja on mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta- toiminnassa.

– Alusta asti saatu moni asia toimimaan tosi hyvin. Aina on paljon kehitettävää, mutta meillä pohja on tosi hyvä, Leppävirran kunnan nuorisotyön koordinaattori Kaisa Suhonen iloitsee.

Edellä mainittuja rakenteita, jotka tukevat nuorisovaltuustotyötä, on Leppävirralla Suhosen mukaan esimerkiksi tiivis oppilaitosyhteistyö. Oppilaskunnat kouluissa ovat vireitä ja Leppävirran lukio on mukana alueellisessa ja valtakunnallisessakin opiskelijatoiminnassa.

– Kouluissa kasvatetaan osallisuuteen tosi hyvin. Ja vuoden alusta asti kunnassa on toiminut yhteisöohjaaja, jonka toiminnan toivotaan vielä lisäävän nuorten osallisuutta, Suhonen kertoo Kuntalehdelle.

Nuorisovaltuuston rinnalle halutaan vielä nuorempien ääni kuuluviin.

– Tavoitteena on luoda lasten parlamentti Leppävirralle.

Toinen nuorten osallisuutta tukeva käytäntö on eri toimialojen tekemä yhteistyö nuorisovaltuuston kanssa. Nuorisovaltuustolta pyydetään lausuntoja ja viranhaltijat käyvät esittelemässä toimintaa. Nuorisovaltuustolle on esimerkiksi annettu katsaus taloustilanteesta.

– Pyritään siihen, että nuorille tulisi kokonaisvaltainen kuva kunnan toiminnasta, Kaisa Suhonen kuvailee.

-Osallistumisen kynnys pyritään tekemään mahdollisimman matalaksi.

Kun Nuvan sertifikaatti myönnettiin, kunnan omissa juhlallisuuksissa Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen kehottikin nuoria haastamaan viranhaltijoita ja päättäjiä.

-On tärkeää, että nuoret tulevat esiin ja antavat lausuntoja ja mielipiteitä, Kaisa Suhonen sanoo.

Nuorisovaltuustotoiminnan dynaamisuudelle tärkeää on myös alueellinen yhteistyö. Sen primus motorina on Kaisa Suhosen mukaan toiminut Itä-Suomen aluehallintoviraston nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi Kohonen, joka on mukana mm. nuorisovaltuustojen alueellisissa Pikku Piip -tapahtumissa. Niissä sekä ohjaajat että nuoret vaihtavat keskenään ideoita ja verkostoituvat.

– Mielestäni maakunnassa on sekin hyvää, että on alueellisesti verkostoiduttu ja jaetaan niitä kokemuksia.

Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatteja jaettiin nyt toista kertaa. Kyseessä on Nuvan syksyllä 2019 lanseeraama tunnustus kunnille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia. Se voidaan myöntää kerralla myös useammalle kunnalle, jotka täyttävät myöntämiseen vaaditut kriteerit.

Otsikkoa muokattu 5.8. klo 10.05.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä