OAJ:n Olli Luukkainen ja Kuntaliiton Jari Koskinen keskustelivat Educa-messuilla. (Kuva: Ville Miettinen)

Opetusalan ammattijärjestö OAJ esittää, että osa opettajista erikoistuisi kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien digimentorointiopettajiksi, minkä lisäksi jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa olisi nimetty digiopettaja. Nämä toimisivat digioppimisen kehittäjinä ja opettajien täydennyskouluttajina.

– Tarvitaan kansallinen strategia, joka tukee koulutuksen digitalisaatiota ja turvaa oppijoiden yhdenvertaisuutta. Digipedagoginen osaaminen on otettava osaksi opettajien peruskoulutusta kaikissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Jo työssä olevien opettajien osaamista on tuettava henkilökohtaisin koulutus- ja kehittämissuunnitelmin, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esittää.

– Digiajan opettajille tarvitaan digiajan työvälineet ja oppijoiden käyttöön digilaitteita. OAJ on esittänyt, että myös oppilaiden omien älylaitteiden käyttöä tulisi kaikin tavoin edistää.

Hallitus aikoo ohjata perusopetuksen digiloikkaan 40 miljoonaa euroa. Tämän kärkihankerahan OAJ käyttäisi pääosin digimentoriopettajien ja digiopettajien palkkaamiseen.

Lisäksi opettajien täydennyskoulutukseen käytetään lähivuosina 35 miljoonaa euroa, jonka OAJ osoittaisi koulu- ja henkilökohtaisina koulutusseteleinä ensi vaiheessa johtajien sekä digimentori- ja digiopettajien koulutukseen.

Kuntalehti kirjoitti joulukuussa, että kuntien ja koulujen valmius digiloikkaan vaihtelee suuresti. Oppilaiden digiosaaminen on kiinni rehtorien ja yksittäisten opettajien kiinnostuksesta ja itsenäisesti opiskelemistaan taidoista.

OAJ toteutti syksyllä Askelmerkit digiloikkaan -selvityksen. Kyselyyn vastasi 1 515 opettajaa, rehtoria ja johtajaa varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle.

Selvityksen mukaan digioppiminen ei nykyisellään muodosta yhtenäistä oppimisen polkua läpi koulutusasteiden.

– Oppijan saamat digivalmiudet ovat täysin riippuvaisia siitä, missä hän saa varhaiskasvatuksensa, perusopetuksensa ja myöhemmät opintonsa, OAJ tiedotti.

Selvitys julkistettiin Educa-messuilla perjantaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*