OAJ vaatii kunnille lisää rahaa erityisopetukseen - "kysymys oppimismahdollisuuksien yhdenvertaisuudesta"
Kuva: Ville Miettinen
Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii ensi viikon budjettiriihestä lisää resursseja erityisopetuksen puutteiden korjaamiseen.
OAJ:n mukaan vain kolme prosenttia opettajista pitää erityisopetuksen resursointia riittävänä. Erityisen paljon puutteita on peruskoulun osa-aikaisessa erityisopetuksessa.
– Kunnille pitää tarjota lisärahoitusta erityisopetukseen ja kohdentaa sitä erityisesti kouluille, jotka toimivat haastavilla alueille, joilla on paljon työttömyyttä, keskimääräistä alhaisempi koulutusaste tai suuri vieraskielisen väestön osuus, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo tiedotteessa.
Luukkaisen mukaan raha kohdennettaisiin erityisopettajien palkkaamiseen.
– Kysymys on lasten oppimismahdollisuuksien yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.
Luukkainen kuvailee edesvastuuttomaksi lukiorahoituksen pudottamista entisestään valtiovarainministeriön budjettiesityksessä samalla, kun valmistellaan lukiouudistusta.
Uusi lukiolaki tulee voimaan ensi vuonna, ja ensi syksystä lähtien lukiot velvoitetaan muun muassa tekemään yhteistyötä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa.
– Ammatillisen reformin toimeenpanoa rahoitettiin 15 miljoonalla eurolla, mikä sekin oli alimitoitettu tuki. Nyt tukea tarvitaan myös lukion uudistamiseen, Luukkainen muistuttaa.
OAJ jatkaisi hyviä tuloksia tuottanutta perusopetuksen tutoropettajatoimintaa.
– On todellinen uhka, että erinomaiseksi todettu vertaistuki opettajien digiosaamisen ja opetuksen vahvistamiseksi loppuu monessa kunnassa, Luukkainen varoittaa.
– Sitä tulee pikemminkin vahvistaa ja saada tutoropettajien toiminta vakiinnutetuksi lukioissa ja käyntiin ammatillisissa oppilaitoksissa.
Vammaisopetusta lukuunottamatta erityisopetukseen syydetty raha on turha menoerä. Tukee laiskuuteen ja oppimattomuuteen. Seuraukset näkyvät syrjäytyneiden määrässä. Kaikki alle nelikymppiset kouluttamattomat ovat erityisopetuksen tuotosta. Tai millä tuen nimellä se nyt kulkeekaan.