Päivi Nerg kannattaa avointa virkamiesviestintää. (Kuva: Valtioneuvosto)

Maailman muuttuminen vauhdilla korostaa viranomaisten ja asiantuntijaorganisaatioiden roolia viestinnässä ja oikean tiedon jakajana, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, jonka viestintäammattilaisten järjestö ProCom valitsi Vuoden johtajaksi mm. toiminnasta turvapaikanhakijoita koskevassa julkisessa keskustelussa.

– Asiantuntijoiden tulee osallistua julkiseen keskusteluun, ja on päivän selvää, että viestintä on osa jokaisen virkamiehen työtä, Nerg sanoo.

ProComin palkitsemisperusteiden mukaan Nerg on viestintää ymmärtävä johtaja, joka on aktiivisesti ja joustavasti ollut median käytettävissä vaikean aiheen, turvapaikanhakijoita koskevan keskustelun, tulkkina.

Nerg näkee viranomaisten viestinnän olleen menneen vuoden aikana kovalla koetuksella turvapaikanhakijoiden ennennäkemättömän määrän aiheutettua Suomessa valtavan tiedontarpeen.

– Halusimme vastata siihen, ja vaikeassa tilanteessa tepsivä keino on ollut paikkaansa pitävän tiedon jakaminen – avoin, aktiivinen ja rohkea viranomaisviestintä. Siten olemme pyrkineet rauhoittamaan tilannetta ja vahvistamaan luottamuksen ilmapiiriä, Nerg sanoo sisäministeriön tiedotteessa.

ProComin mukaan Nergin rauhallinen ja faktapohjainen esiintyminen on tehokkaasti vähentänyt turvapaikanhakijoihin kohdistuneita ennakkoluuloja ja virheellisiä tietoja.

– Johtajana Päivi Nerg on näyttänyt esimerkkiä itsensä likoon laittamisesta sekä ammattimaisesta ja avoimesta toimintatavasta, jolla ylläpidetään yhteiskuntarauhaa kiihkeän kansalaiskeskustelun keskelläkin, toteaa ProComin puheenjohtaja Taina Pieski.

Nerg saa runsaasti palautetta – myös kovaa kritiikkiä – siitä, että on ollut paljon äänessä. Hän on kuitenkin jatkanut vastaamista jatkuviin tietopyyntöihin. ProComin mukaan Nerg onkin osoittanut ymmärtävänsä viestinnän merkityksen sekä strategia- että ruohonjuuritasolla.

Nerg pitää tunnustusta osoituksena siitä, että kova työ ministeriössä ja hallinnonalalla on ollut onnistunutta.

– On selvää, että viestinnän merkitys ja läpinäkyvyyden sekä avoimuuden vaatimukset korostuvat edelleen. Tämä koskee erityisesti julkisen sektorin organisaatioita, eikä vähiten juuri sisäministeriön hallinnonalaa, Nerg toteaa.

Hän muistuttaa, että toimintaympäristön ennakoimattomuus ja median nopeus ovat kasvaneet. Arviointi on päällä koko ajan sosiaalisessa mediassa. Tulee haukkuja ja kiitosta.

– Jos jäämme itse tuppisuiksi, joku muu, todennäköisesti asiasta vähemmän tietävä tai puolueellisesti asiaan suhtautuva taho valtaa ilmatilan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä