Liikuntapalveluiden hankekoordinaattori Maarit Petäjämäki ja liikuntapäällikkö Roope Marski olivat juhlatuulella vastaanottaessaan Liikkuva perhe -palkinnon torstaina Helsingissä. (Kuva: Katarina Koch/OKM)

Hyvinvoiva perhe on oiva lähtökohta lapselle erilaisiin liikuntaharrastuksiin.

Edellä mainittuun kokemukseen työssään panostavat Oriveden kaupungin liikuntapalveluiden hankekoordinaattori Maarit Petäjämäki ja liikuntapäällikkö Roope Marski olivat hyvällä tuulella paluumatkallaan torstaina.

He olivat vastaanottaneet Liikkuva perhe -palkinnon opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Oriveden kaupungin saama palkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa. Palkitsemisperusteiden mukaan Oriveden liikuntapalveluissa perhe huomioidaan kokonaisuutena ja lähtöajatuksena on, että perheessä kaikilla on tärkeä rooli liikunnallisen elämäntavan edistämisessä.

– Perhehän on se yksikkö, joka opettaa lapselle liikunnallista elämäntapaa, Petäjämäki huomauttaa.

– Olemme ajatelleet perheliikuntaa polkuna, joka alkaa jo niistä, jotka mahdollisesti vasta suunnittelevat tai odottavat perheenlisäystä.

Eri ikäisten lasten liikuntatoimintaan liittyen kaupunki tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Liikunta yhdistää ihmisiä, Petäjämäki jatkaa.

– Liikkuminen voi olla perheen yhteinen juttu.

Toiset perheet ja lapset liikkuvat hyvin aktiivisesti ja heitä näkee monipuolisesti liikuntatapahtumissa, ohjatuissa tapahtumissa tai muuten vaan vaikkapa ulkoilemassa, Petäjämäki sanoo.

– Panostamme sellaiseen toimintaan, että kaikilla olisi mahdollisuus tulla mukaan. Ja kyllä sen näkee, että perheet ovat kiinnostuneita liikkumaan yhdessä.

Oriveden saama palkinto ei ollut seurausta yksittäisestä toimesta tai tapahtumasta, vaan johdonmukaisesta toiminnasta läpi vuoden.

Palkintoperusteiden mukaan Orivedellä on huomioitu kattavasti eri kohderyhmät, esteettömyys ja maksuttomuus, yhteistyö eri sektoreiden ja toimijoiden kanssa, seurojen tukeminen sekä perheiden kuuleminen.

Tasa-arvosuunnitelmat kunnossa

Liikkuva perhe -palkinnon sai myös Raision kaupunki.

Ministeriö tiedotti, että Raisio sai palkinnon, koska kaupungissa on saatu aikaan paljon muutoksia kolmessa vuodessa lähtötilanteeseen verrattuna. Perheet pystyvät vaikuttamaan liikkumismahdollisuuksiin, omatoimista liikkumista on mahdollistettu ja maksuton ohjattu liikuntatarjonta on lisääntynyt eri puolille Raisiota.

Liikkuva aikuinen -palkinnon vastaanotti Helsingin kaupunki ja Ikiliikkuja-palkinto ojennettiin Ylöjärven kaupungille.

Ylöjärven kaupungin saama palkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa ja Helsingin kaupungin saama palkinto on suuruudeltaan 7 000 euroa. Lisäksi Helsingin kaupungille myönnettiin Piikkarit-palkinto sukupuolten välisen tasa-arvon ja moniarvoisuuden edistämisestä liikuntapalveluissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti myös Piikkarit-palkinnon perusteluista, joiden mukaan Helsingin kaupungilla on sukupuolten tasa-arvoon liittyviä toimenpiteitä sekä henkilöstön että palveluiden tasa-arvosuunnitelmissa.

Piikkarit-palkintona Helsinki sai 7 000 euron määrärahan, joka on käytettävä naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen liikunnan ja urheilun alalla Suomessa.

Myös muut edellä mainitut palkintorahat on käytettävä liikkumisen edistämiseen, ministeriö tiedotti.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä