Senioreiden liikkumista edistetään kuvassa Heinolassa. Kuva: Lauri Rotko.

Raisiossa on etsitty ja keksitty konsteja saada ikäihmiset liikkumaan. Yksi tuoreimpia on toukokuun lopulla järjestetty ikäihmisten liikuntaraati, jossa kuultiin senioreiden kokemuksia ja toiveita liikuntatoiminnasta.

Kokemukset raadista ovat hyvät. Kaupungin liikuntasuunnittelija Saima Kokkonen kertoo, että tarkoituksena on pitää raatia jatkossa säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa.

– Mukana oli kaikkiaan parikymmentä ikäihmistä sekä reilu kymmenkunta ihmistä kunnasta ja hyvinvointialueen terveydenhuollosta.

Kokkonen kertoo, että raadin terveisissä ei tullut isoja yllätyksiä. Palaute vahvisti tuntua, että liikuntaohjelmissa mennään oikeaan suuntaan.

Raadin palautteessa nousi erityisesti esiin vertaisliikuttajien toiminta. Monen mielestä vertaisliikuttajia tarvitaan, jotta liikkeelle tulee ylipäätään lähdettyä.

Vertaisliikuttajat saavat toimintaansa varten koulutusta, jonka jälkeen he ohjaavat, innostavat ja kannustavat ihmisiä liikkumaan.

Kokkonen kertoo, että varhaisliikuttajiksi on saatu yleensäkin aktiivisesti liikkuvia ikäihmisiä muun muassa kaupungin omista liikuntaryhmistä sekä yhdistyksistä. He ohjaavat ikäisiään esimerkiksi kuntosalilla sekä ikäihmisten kävelyillä.

– Tarvetta on löytää heitä lisää.

Kavereita tarvitaan, sillä liikuntaa pidetään mielekkäänä ryhmissä. Yksin liikkeelle lähteminen tuntuu vaikealta, ja tilannetta helpottaa heti, jos tietää saavansa ohjausta. Rohkaisua voi tosin tulla myös puolisolta tai ystäviltä.

Sosiaalinen tapahtuma

Liikkuminen pitää käsittää laajasti. Jos punttisali ei tunnu omalta, vetreyttä tulee vaikka mölkystä, petankista tai tikanheitosta, ja tätä kaupunki haluaakin korostaa. Liikkumisesta halutaan rentoa, ja tärkeässä osassa on sosiaalisuus.

Kokkonen sanoo, että ideoita on paljon ja ne voivat lähteä lentoon näppärän vertaisliikuttajan ansiosta.

Hän toivoo, että yhteistyötä yhdistysten ja järjestöjen kanssa päästään tiivistämään, jotta yhdessä liikkuminen yleistyy.

Raisio on mukana Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa, jossa edistetään kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden yli 75-vuotiaiden liikkumiskykyä ja itsenäistä selviytymistä liikunnan avulla.

Ohjelma ohjaa sekin tiiviimpään yhteistyöhön kolmannen sektorin kanssa.

Pihatalkoisiin ja yhteisille marjaretkille

Yksi raatilaisten viesti oli saada nykyistä paremmin tietoa liikkumisen mahdollisuuksista. Tiedossa on, että verkkosivut ja some-kanavat eivät tavoita kaikkia ikäihmisiä, mutta tiedon välittäjinä voivatkin toimia niiden kautta senioreiden lapset tai lapsenlapset.

Tämän varaan viestintää ei kuitenkaan voi jättää, vaan kaupunki ilmoittaa ikäihmisten liikkumismahdollisuuksista perinteisesti lehdissä sekä ilmoitustauluilla, joita aiotaan käyttää hyväksi yhä ahkerammin.

Tietoa jaetaan myös esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstölle, joka voi välittää tietoa ja ohjata asiakkaitaan eteenpäin. Myös esimerkiksi eläkeläisyhdistysten aktiivit voivat viedä viestiä.

Raadissa nousi esille myös kysymys, kuinka voisi tavoittaa nykyistä paremmin vähän liikkuvat ja ne, jotka ovat palveluiden ulkopuolella. Kaikki eivät innostu perinteisistä liikuntaryhmistä. Heitä voisi houkutella lähtemään sohvalta ja ulos esimerkiksi kulttuuritapahtumiin, pihatalkoisiin tai vaikka marjaretkelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä